Muntatge de Ruben Wagensberg, Carles Campuzano i Marta Rovira

POLÍTICA

El Govern entra en contradiccions respecte a la Llei d'Amnistia

Dirigents d'ERC i de l'executiu català canvien d'opinió en funció del dia. La llei passa de 'robusta' a necessitar altres indults perquè es pugui 'perdonar' a tothom

La Llei d'Amnistia continua sent una de les qüestions principals de debat en la política catalana i espanyola. Mentre el PSOE i Junts segueixen negociant perquè els de Puigdemont donin l''ok' al text, ERC (i el Govern) pressiona els seus antics socis processistes perquè aprovin la proposta pactada entre els socialistes i els seus socis de Frankenstein 2.0.

El posicionament dels republicans per justificar la Llei d'Amnistia canvia depenent del dia. L'últim dirigent que s'ha pronunciat al respecte ha estat Carles Campuzano, que no milita a ERC, però defensa les mateixes tesis que els d'Oriol Junqueras. És el que té anar com a independent, però dependre del Govern d'Esquerra.

El conseller de Drets Socials va afirmar en una entrevista a RTVE que el govern de Pedro Sánchez està “obert lògicament a resoldre per la via dels indults aquestes situacions. Això ho sap tothom”. Ho deia fent referència a la gent que quedaria fora de l'amnistia plantejada. En la mateixa línia es mostrava Sergi Sabrià en una altra entrevista concedida fa uns dies, afirmant que “es necessitaran nous indults”.

Això contrasta amb les paraules d'altres dirigents d'ERC que els últims dies han repetit per activa i per passiva que la llei, tal com està redactada, beneficiaria tots els que tenen causes judicials relacionades amb el procés. "Hi ha persones que es quedarien fora de l'amnistia?", preguntaven a TV3 a la diputada republicana Pilar Vallugera. La seva resposta: un clar i concís “no”.

També Marta Rovira, davant els micròfons de la SER, es mostrava convençuda que ella estaria inclosa en aquesta llei, malgrat que es troba dins la causa del Tsunami, que el jutge de moment considera que hi ha indicis de terrorisme.

Sorprèn, a més, que mentre la secretària general d'ERC no té cap dubte que es podrà acollir l'amnistia, Ruben Wagensberg -també d'Esquerra- decideixi escapolir-se a Suïssa per no haver de retre comptes davant la justícia. I més, si tenim en compte que ell també està investigat a la mateixa causa del Tsunami. De fet, ara mateix tots dos estan vivint al país helvètic, però sembla que ho fan amb perspectives diferents. Mentre un té por i decideix marxar, l'altra creu que podrà tornar-hi.

D'aquesta manera, encara no queda clar què pensa ERC i el Govern respecte a la Llei d'Amnistia. Un dia sembla que és “robusta” i inclou tothom, mentre que l'endemà tenen dubtes que sigui així i apostin per fugar-se o demanar indults per als qui es quedin fora de l'oblit penal impulsat per Pedro Sánchez.