Pla mitjà de Pere Aragonès i Carles Campuzano parlant entre ells mentre caminen i diverses persones els segueixen darrere
POLÍTICA

La Generalitat vol que immigrants il·legals també puguin rebre ajudes

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha anunciat la intenció d'ampliar la cobertura de la renda garantida


En plena crisi migratòria, el Govern de la Generalitat es planteja ampliar la cobertura de les ajudes socials a immigrants sense papers. Així ho ha afirmat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, al Cafè d'Idees . Seran, segons ha dit, “casos molt excepcionals que la llei identificarà”.

El conseller ha especificat que seran casos en què "es justifiqui per raons humanitàries que la persona sense papers pugui rebre lʻajuda econòmica". En tot cas, ha demanat esperar que la llei s'aprovi per conèixer-ne tots els detalls. Campuzano mateix ha reconegut que la majoria d'immigrants que entren ho fan de manera irregular, tot i que ho ha atribuït a la mala gestió que fa Espanya.

El conseller ha parlat de la pobresa extrema que a Catalunya es concentra sobretot als immigrants irregulars. Campuzano ha recordat que aquesta setmana el Govern ha pujat un 5,4% l'índex de rendes per accedir als ajuts públics. És a dir, que augmenta el nombre de persones amb dret a sol·licitar una prestació social.

Això afecta la renda garantida, un ingrés mínim per a famílies vulnerables i amb risc d'exclusió social. Segons ha explicat el conseller, aquest ajut és eficaç per a famílies amb pocs membres, però no tant per a famílies nombroses. Això ha impulsat una reforma de la renda garantida, que ara mateix està tramitant el Parlament.

La intenció és “millorar la cobertura per a les unitats familiars més nombroses”, incloent-hi, en alguns casos, els immigrants irregulars. La reforma està en procés de tràmit, i per això el conseller no n'ha volgut donar més detalls. Però en tot cas confirma la voluntat del Govern de continuar ampliant aquestes ajudes, fins i tot persones sense papers.

Donar papers a tots els immigrants que treballen

Carles Campuzano ha explicat que la majoria dels immigrants il·legals entren pels aeroports: "Entren amb visat de turista, que s'instal·len a l'Estat espanyol, ia la pràctica es converteixen en residents irregulars. Ara han d'esperar els mecanismes de la llei per acabar rebent els papers dos o tres anys després”.

El conseller ha advertit que “això és un problema per a aquestes persones, que mentre no poden treballar legalment ni accedir a les prestacions socials”. Per tot això, ell és partidari de “donar papers a la gent que està treballant”. A parer seu, "estem donant l'esquena a una situació, que són els immigrants irregulars que no pots expulsar, i hem d'afrontar-ho".

Sense utilitzar dades oficials, el conseller ha estimat que a Catalunya hi ha un 20% dels 500.000 immigrants il·legals que assegura tenir l'Estat espanyol. És a dir, que hi hauria uns 100.000 immigrants irregulars al territori català. Això planteja la pregunta de si cal continuar acollint immigrants.

¿Catalunya ha de continuar acollint immigrants?

Campuzano ha dit que malgrat el saldo negatiu de naixements i defuncions, Catalunya segueix creixent gràcies a la immigració. “Hem de ser capaços de fer front a aquesta nova realitat amb una lògica integradora”. A més, ha dit que “les identitats dels països no són fixes” i que “la identitat catalana està en constant canvi”.

➡️ Política

Més notícies: