Un home calb amb ulleres en primer pla i una dona parlant en un podi al fons.
POLÍTICA

Gonzalo Boye se suma a la campanya contra Sílvia Orriols i acaba sortint escaldat

Junts duu a terme una ofensiva contra Aliança Catalana, en competència per l'espai independentista

La irrupció d'Aliança Catalana al Parlament de Catalunya ha causat inquietud a les casernes generals d'ERC i Junts. Especialment al partit de Carles Puigdemont, que competeix directament per l'espai de l'independentisme conservador i d'ordre. Amb la intenció de lligar en curt els identitaris des del primer minut, el convergent Josep Rull va utilitzar aquest dimecres la seva posició a la presidència del Parlament per cridar a l'ordre la diputada Sílvia Orriols.

Era la primera intervenció de l'alcaldessa de Ripoll i ara diputada al Parlament , i el seu discurs havia despertat molta expectació. No va decebre. Orriols va fer un sobirà repàs a ERC i va advertir Junts de les condicions per donar suport a la investidura de Puigdemont: “Si volen els nostres vots comencin a redactar una Constitució catalana i una llei d'estrangeria potent”.

El president de la cambra, Josep Rull, li va advertir que “de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, la llibertat d‟expressió no empara el discurs d‟odi. Per això aquesta presidència serà absolutament escrupolosa a l'hora d'advertir-lo i prendre decisions si cal”.

Gonzalo Boye, l'advocat de Carles Puigdemont, s'ha sumat a l'ofensiva convergent contra Sílvia Orriols. Ho ha fet compartint l'advertiment de Josep Rull, i afegint-hi el missatge “ben fet”. Les reaccions no han trigat a aparèixer.

Li recorden a Gonzalo Boye que "la veritat mai no pot ser un discurs d'odi, l'ocultació de la veritat sí que els és a més de ser un frau i que és tractar els ciutadans com a nens".

Ja ho tenia preparat

A més, l'exdirigent d'ERC Marc Ges fa notar que "sembla que la resposta del president[Josep Rull]ja la tenia preparada abans d'escoltar la Sílvia Orriols". Li pregunta "on vostè detecta un possible discurs d'odi, discriminació i incitació a la violència".

Molts no entenen el perquè de l'advertiment i coincideixen que va ser una mica premeditat. Acusen Josep Rull d'“amenaçar una diputada coartant el seu dret a expressar-se”, i consideren un error avançar-se a una cosa que encara no ha passat. “Tot això en un discurs de dos minuts”, fan notar, “us adoneu de l'onada que ve?”

A ERC ia Junts són conscients que la vehemència de Sílvia Orriols en temes com la independència i la immigració amenaça d'aprofundir encara més en la crisi de confiança del processisme. Davant d'un imminent avenç electoral que podria augmentar el suport cap a AC, Junts intenta neutralitzar per tots els mitjans l''efecte Orriols'. La pregunta és si fer servir la presidència del Parlament com a tallafocs és una bona estratègia o tindrà l'efecte contrari.

➡️ Política

Més notícies: