Rajoy, amb Alicia Sánchez-Camacho, durante un acto en Barcelona
POLÍTICA

El PP 'passa' del Parlament

Ni Rajoy ni Soraya compareixen a la comissió d'investigació del cas Pegasus

La comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pegasus havia citat divendres Mariano Rajoy i altres dirigents del Partit Popular.

També l'exdelegada del Govern a Catalunya i número dos de Collboni a la llista municipal per Barcelona, Maria Eugènia Gay. Cap va comparèixer.

De fet, la comissió d'investigació anomenada sobre espionatge “per part del Regne d'Espanya” va substanciar només dues de les sis compareixences previstes a l'ordre del dia.

L'expresident del Govern espanyol, Mariano Rajoy; o l'exvicepresidenta i exministra de Presidència, Soraya Sáenz de Santamaria, van declinar assistir-hi.

Tampoc la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. Ni l'exdelegat Enric Millo, tot i que van ser citats com a testimonis.

Rajoy, Sáenz de Santamaria i Gay van a excusar la seva presència basant-se en diversos dictàmens del Consell d'Estat, mentre que la comissió no va rebre cap comunicació d'Enric Millo.

Per a la comissió tornaran a citar, segons l'article 68.1 del Reglament del Parlament, però previsiblement el resultat serà el mateix.

L'Estatut de 2005 preveia poder citar alts càrrecs de l'Estat en comissions d'investigació del Parlament tot i que sovint ni el PP ni el Partit Socialista han atès les peticions al·legant falta de competència.

Els únics que es comparèixer divendres van Àlex Solà i Laia Serra, president i membre respectivament de la comissió de defensa dels drets de la persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

I Cèlia Carbonell i Sònia Olivella, del col·lectiu Irídia.

Resulta que el Congrés dels Diputats també va crear -amb el suport dels partits d'esquerra i Independentistes- una comissió d'investigació sobre el cas Pegasus.

Ferran Bel, del PDECAT, va ser escollit president de l'esmentada comissió. Però la convocatòria electoral anticipada ha fet que decaigués.