La Generalitat reparteix 3 milions d'euros entre mitjans digitals processistes
'ElNacional' i 'VilaWeb' són els mitjans més ben regats per aquestes subvencions públiques
Poc després que La Vanguardia abandonés X, era notícia que el Govern havia donat a la capçalera estrella de Godó una subvenció per valor de mig milió d'euros. En aquesta ocasió, la subvenció es va justificar amb un projecte de nom Nous continguts d'avantguarda en un entorn segur.
Però a més de les subvencions per projectes, també hi ha les subvencions estructurals, entre d'altres. La qüestió és separar per categories el finançament públic perquè sigui més fàcil justificar-ne l'existència i els destinataris. I pel que fa a les subvencions estructurals, la Generalitat ha posat 2,9 milions d'euros aquest any.
Una condició per accedir a aquests ajuts és difondre la totalitat dels continguts en català o en aranès. De facto, això es converteix en una subvenció destinada gairebé en exclusiva als digitals processistes. I el repartiment dels diners així ho corrobora.
Qui rebran les subvencions?
El mitjà més premiat ha estat El Nacional, que es queda amb prop de 205.000 euros. Com diem, aquesta és només una partida dins del finançament que rep el diari que dirigeix Antich. Si acudim a les dades de l'any passat, que va desgranar El Triangle, la situació es fa diàfana.
El 2023, el mitjà estrella de Junts va rebre 654.598 euros en publicitat institucional (un altre concepte a part) i 392.113 que va posar el Departament de Presidència. És a dir, que aquest altaveu processista costa al contribuent català al voltant de poc més d'un milió d'euros. Però la factura puja si sumem les subvencions a la resta de repetidors processistes.
VilaWeb, que va batejar Illa com el 155è president, es queda amb gairebé 100.000 euros. Per part seva, la veu d'ERC a l'ecosistema mediàtic, Nació, s'acosta també als 100.000 euros. Després tenim l'Ara, que a més de gairebé 80.000 euros, aquesta temporada també va ser agraciada amb les filtracions de la guerra bruta d'ERC. Finalment, arribem a Segre (64.547), Regió7 (63.771) i ElMón (62.296).
En definitiva, que continua la retroalimentació entre poder polític i poder mediàtic a través del finançament públic. En el cas de Catalunya, és un factor fonamental per explicar l'existència de la dècada processista, així com l'existència de grans borses d'interessos creats.
Més notícies: