Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja
POLÍTICA

La immigració il·legal es converteix en un problema

L'arribada d'irregulars s'ha multiplicat un 82% més el 2023

La dada que s'acaba de conèixer sobre la immigració il·legal a Espanya confirma la urgència del problema migratori al nostre país. Segons el Ministeri de l'Interior, l'any passat van arribar a Espanya 56.582 immigrants irregulars, un 82% que l'any anterior. El principal focus van ser les Illes Canàries, on van arribar 39.910, un 154,5% més que el 2022.

El repunt migratori, sense precedents des del 2018, posa en tensió la capacitat de l'Estat per gestionar els nouvinguts. El Govern ja ha hagut de derivar contingents importants d'immigrants irregulars per diferents comunitats autònomes. Però diverses regions van advertir dels seus problemes per assumir més immigració.

És el cas de Catalunya, on el Govern de Pere Aragonés va sol·licitar més ajuts a l'Estat per fer front a la gestió de la nova immigració. Aquesta va ser la pressió migratòria a Catalunya, que el Govern va haver de derivar immigrants des de Barcelona a pobles de la costa. Allí van ser allotjats en hotels de la costa, buits per estar en temporada baixa.

La contradicció del Govern

Aquest ha estat precisament l'origen del malestar de diversos alcaldes de municipis de la comarca del Maresme com Calella, Vilassar i Malgrat de Mar. Els problemes d'inseguretat relacionats amb menors estrangers han fet esclatar els veïns i les autoritats locals. Els alcaldes han demanat l'expulsió dels estrangers multireincidents, cosa que ha obert un debat intens a Catalunya.

El debat ha arribat a la política, amb dos bàndols molt marcats a Catalunya. El Govern representa les tendències bonistes que neguen un problema d¿inseguretat vinculat amb la immigració irregular. A l'altra banda, partits com Aliança Catalana i Junts per Catalunya demanen solucions pel que consideren un problema urgent.

Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès amb cara seriosa i de fonde una cua d'immigrants il·legals arribats a les Canàries

La contradicció del Govern d'ERC és que, per una banda, s'obre a l'acollida de més refugiats, mentre que de l'altra demana ajuda a l'Estat perquè es veu desbordat. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va advertir que reben ajuda per atendre 33 immigrants quan en realitat han arribat a Catalunya més de dos mil. Tot i això, Pere Aragonès va reafirmar recentment davant les Nacions Unides el compromís de Catalunya amb l'acollida de més refugiats.

La immigració ja és un problema

L'important repunt migratori a Espanya suposa un repte evident per a la seguretat de l'Estat. Els nouvinguts, repartits per diferents comunitats autònomes, reben allotjament durant un mes, però després es queden al carrer. Això deixa importants borses de població migrant, molts menors, sense feina ni perspectives de futur.

A localitats com Calella, els principals delictes violents són comesos per grups de menors multireincidents. Es tracta de menors que tornen a sortir al carrer hores després de ser detinguts i se senten amb impunitat per delinquir. Els problemes d'inseguretat han arribat a altres localitats com ara Vic, Molins de Rei o Manresa, on els veïns es van mobilitzar farts de tenir por de sortir al carrer.

L'altre problema de la immigració irregular massiva és el risc de col·lapse dels serveis públics. Altres països europeus com França ja han reformat les lleis d'immigració per endurir les sol·licituds d'asil i limitar els ajuts públics, Espanya continua sent un dels pocs països que es resisteix a afrontar el problema de la immigració amb realisme.