Primer pla de Miquel Iceta mirant cap amunt amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Miquel Iceta, la darrera víctima dels processistes

ERC veta la seva candidatura a la presidència del Congrés

El PSOE negocia amb Sumar i els independentistes la conformació de la Mesa del Congrés com a primer pas per a la investidura. Les pressions de Junts i ERC ja estan fent efecte. Després de la renúncia de Meritxell Batet per acontentar els indepes, ara també cau Miquel Iceta.

El ministre de Cultura i Esports era el principal candidat a la presidència del Congrés després de la renúncia de Batet. Pedro Sánchez prioritza els membres del PSC per ocupar el càrrec. Però, a pocs dies per a la formació de la Mesa, ERC ha deixat clar que no votarà per Iceta.

Els independentistes catalans no obliden el seu paper com a cap dels socialistes catalans en ple apogeu del procés. Iceta es va enfrontar durament amb els separatistes i va recolzar el 155. Ara, Esquerra vol prendre's la revenja.

Objectiu, la majoria de la Mesa

No ha servit de res que Iceta recolzés l'estratègia de la distensió d'ERC que va portar els indults dels presos del procés. El partit de Junqueras considera que no és el candidat idoni per ocupar la presidència del Congrés. Aquesta és la segona vegada que el veten, després que el 2019 frustressin les seves opcions de presidir el Senat.

Pla mitjà de Miquel Iceta assegut i parlant en una roda de premsa del Govern

El descart de Batet i Iceta facilita les negociacions entre socialistes i processistes, que ara se centren en la majoria de la Mesa. Volen aconseguir cinc dels nou diputats per facilitar la tramitació de la llei d'amnistia. A més, PSOE i Sumar han obert la porta a la presència dels independentistes a l'òrgan.

Tot va encaminat a convèncer el partit de Carles Puigdemont per aconseguir el seu suport a la investidura. En el repartiment inicial preveien tres de les cinc butaques per al PSOE, i dues per a Sumar. Però ara un podria ser per a ERC, Junts o el PNB.

La batalla de la Mesa

La fragmentació de l'arc parlamentari obliga els socialistes a obtenir la presidència de la cambra sí o sí. Per això ha de cedir a les exigències dels separatistes. Si Sánchez proposa Iceta i ERC vota en contra, s'arrisca que guanyi el candidat proposat pels populars.

Amb la presidència del Congrés i la majoria absoluta al Senat, el PP podria bloquejar qualsevol intent de satisfer les reclamacions de Junts. Això posaria en risc seriosament la legislatura de Pedro Sánchez.

De moment ja han lliurat el cap de Batet i Iceta, i han accedit que ERC i Junts tinguin grup propi. Ara sorgeix el problema de la cadira vacant a la Mesa del Congrés. D'una banda hi ha la necessitat de fer una picada d'ullet a Junts, però també al PNB per evitar que puguin veure's seduïts pel PP.

La llista negra del processisme

Els partits processistes han ressorgit amb el poder que els atorga la capacitat de bloquejar la legislatura. Estan disposats a fer valer la seva posició de força per imposar-ne les exigències. Han començat per passar comptes amb els seus “enemics” a les files socialistes.

Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient

Meritxell Batet ha estat vetada per impedir la tramitació d'una proposició de llei d'amnistia presentada per ERC, Junts i la CUP el 2021. A més, no li perdonen que suspengués els quatre líders del procés dels seus càrrecs de diputat. Sumar s'ha sumat al veto l'expresidenta perquè és massa tova amb els diputats de Vox.

Pel que fa a Miquel Iceta, continua figurant a la llista negra dels processistes per la seva etapa com a secretari general del PSC. Va formar part del bloc constitucionalista que va plantar cara al referèndum il·legal i la declaració d'independència. Els processistes també l'acusen de manca d'empatia amb els “represaliats” del procés.

➡️ Política

Més notícies: