Primer pla de Pedro Sánchez al seu escó del Congrés bevent un got d'aigua

POLÍTICA

Pedro Sánchez salva els mobles al País Basc

El PSOE podrà donar-li la presidència al PNB i, de passada, una mica més de corda a Frankenstein

Fa temps que Pedro Sánchez juga en equip. El PSOE sap que la seva estratègia de blocs per mantenir-se a Moncloa els fa molt vulnerables als resultats dels seus aliats. En particular, als resultats dels nacionalismes a les seves respectives comunitats autònomes. Amb el resultat de les eleccions basques, Sánchez pot respirar tranquil i afrontar el veritable repte: les eleccions catalanes.

Una pilota d'oxigen

Políticament parlant, l'estratègia de Sánchez passa per contraure deutes amb tots els seus aliats i pagar-los com pugui. Les negociacions amb Junts i amb ERC – sobretot, amb Junts – en són un clar exemple. El problema és que aquest castell de cartes porta la Moncloa a tenir el cor en un puny a cada cita electoral.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant el tancament de la campanya electoral del PSdeG-PSOE, al Pavillón Fontiñas, el 16 de febrer del 2024, a Santiago de Compostel·la

En el cas del País Basc, l'angoixa del tàndem Moncloa-Ferraz passava perquè el PNB no pogués governar. El contrari, era la inassumible concessió que Bildu governés al País Basc. Donar-los la 'Lehendakaritza' després de donar-los Pamplona ja hauria estat massa per als socialistes. Al marge, és clar, del més important per a Sánchez: que el PNB no hagués tingut cap al·licient per mantenir-lo viu a Madrid.

Amb aquest resultat - que és un toc d'atenció històric al PNB - el PSOE aconsegueix lligar-se encara més fort als nacionalistes. Ara, de la mateixa manera que Sánchez necessita el PNB, el PNB necessita Sánchez. Lligats de peus i mans.

La tendència és per a Bildu

Tot i amb totes, la victòria de Bildu no és una gran notícia per a Sánchez ni de bon tros. Amb el resultat, Bildu s'ha crescut. A partir d'ara, es podran plantar com un interlocutor que ha guanyat força dins de l'aritmètica Frankenstein a Madrid.

Pello Otxandiano, candidat de BIldu

I és que, encara que no pugui governar, Bildu és el gran guanyador de les eleccions. El resultat no només és polític: apunta a un canvi sociològic dins de la societat basca, que històricament s'ha encomanat al PNB. Els joves bascos, per exemple, transiten en massa cap a Bildu.

Bildu juga a la tendència i això hauria de preocupar el PSOE i, encara més, el PNB. Cal no oblidar que el PNB ha perdut quatre escons. És a dir, que si es manté al poder es deu exclusivament al fet que han fiat la seva sort a la política d'aliances de Sánchez.

En essència: que Bildu assumeix que no governarà, però podrà fer servir la seva posició de força pensant ja en les properes eleccions. La dinàmica els afavoreix. A partir d'ara, podran fer xantatge al PSOE a Madrid per mostrar-se a Euskadi com els grans valedors dels interessos bascos. Com ja s'ha assenyalat diverses vegades, el sanxisme era una correlació de debilitats.

➡️ Política

Més notícies: