Muntatge amb una imatge en blanc i negre del Parlament de fons, un primer pla de Junqueras amb cara de circumstàncies, un pla mitjà de Rufián capcot gratant-se la franc i un pla mitjà de Pere Aragonès mirant a l'horitzó

POLÍTICA

Segueix el 'gafe' d'ERC (i Gabriel Rufián) a les eleccions

Esquerra té un do: qui donen suport, no aconsegueix els seus objectius. Bildu al País Basc, l'últim exemple

La relació entre ERC i les darreres cites electorals no està sent precisament bona. I no només perquè els republicans estiguin en plena caiguda lliure. La mala sort del partit d'Oriol Junqueras s'encomana als seus aliats i amics, tant nacionals com internacionals. Amb les eleccions al País Basc, Esquerra amplia el seu 'gafe'.

A les dues eleccions celebrades el 2023, les municipals i les generals del 28-M i 23-J, ERC va perdre 300.000 i 400.000 vots respectivament. I les previsions per als propers comicis al Parlament no són precisament bones. De moment, les enquestes auguren fins a una caiguda de 7 escons respecte als aconseguits fa tres anys.

Però el 'gafe' d'ERC va més enllà del mal moment que estan vivint. L'any 2024 començava amb unes eleccions gallegues en què els republicans i especialment Gabriel Rufián es van bolcar a favor del Bloc Nacionalista Gallec (BNG). “Per si voleu conèixer una mica millor la futura Presidenta de la Xunta de Galiza”, arribava a afirmar Rufián en un tuit amb una entrevista a la candidata del BNG.

El resultat ja el sabem: el PP va mantenir la majoria absoluta i la “futura Presidenta de la Xunta” que pronosticava Rufián es va haver de conformar a seguir a l'oposició.

Unes setmanes després, la mala sort de Gabriel Rufián tornava a aparèixer. En aquest cas, a les eleccions a Portugal. El diputat d'ERC no va dubtar a donar suport al Bloco de Esquerda. Resultat? Menys del 5% dels vots a les eleccions del març passat. Un altre èxit del nostre diputat més actiu a Twitter.

A les eleccions al País Basc hem vist el 'hat-trick' de la mala sort dels republicans. En aquesta ocasió, Rufián ha mantingut un paper discret. Ha evitat pronunciar-se sobre uns comicis que podien haver situat el seu aliat a les europees, Bildu, com a partit més votat a Euskadi.

Tot i el silenci de Rufián, el seu partit sí que s'ha bolcat a l'hora de donar suport als hereus de Batasuna. Pere Aragonès va arribar a viatjar al País Basc per tancar la campanya de Bildu. "Tenim l'oportunitat de tenir un govern independentista i d´esquerres a Euskadi", deia el president de la Generalitat.

Tot i que les enquestes auguraven un possible triomf de Bildu, finalment serà el PNB qui continuarà governant, previsiblement, amb el suport del partit socialista. Es completa així, la mala sort electoral d'ERC, que ve d'un 2023 nefast i que viu un 2024 gens esperançador.

➡️ Política

Més notícies: