Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig
POLÍTICA

Fins i tot Òmnium demana a Oriol Junqueras que faci un pas al costat

El líder d'ERC, cada vegada més contra les cordes

Divisió al processisme. Molts diran, amb raó, que això realment tampoc no és una gran novetat. Però els mals resultats de les eleccions de diumenge passat han accelerat i accentuat el mal rotllo entre els agents que han impulsat el procés els últims anys. I el principal castigat és el partit que ha liderat els indepes des del 2017: Esquerra Republicana de Catalunya.

Perdre 300.000 vots a les municipals, 400.000 més a les generals, pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona i sortir-ne il·lès, està a l'abast de molt pocs. Potser Oriol Junqueras es creia que ho podria fer. En tots el seus anys al capdavant d'ERC -ja en fa 12 que és president- i del processisme no se'l podia criticar. El 'Nelson Mandela processista' semblava intocable: gairebé ningú en el processisme no gosava desacreditar-lo, i encara menys dins del seu partit.

Però ara això comença a canviar. Oriol Junqueras ha passat de ser intocable a ser un dels principals blancs de les crítiques processistes. Veus autoritzades dins d'ERC ja demanen obertament la seva dimisió, i ara ha pujat al carro de les crítiques Òmnium Cultural. Sí, aquella entitat que sempre ha estat al servei dels principals partits processistes quan ho han necessitat.

Primer pla d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián

Òmnium Cultural aposta perquè hi hagi un canvi de lideratges dins de l'independentisme institucional. El seu president, Xavier Antich, creu que només es podrà “revertir la situació” amb “lideratges amb capacitat de teixir confiança”. I després de perdre 400.000 vots i 6 dels 13 escons tenia fins ara, no sembla que Junqueras sigui l'home indicat.

Després de 12 anys al capdavant d'ERC, Oriol Junqueras viu ara els seus pitjors dies com a líder orgànic i espiritual del partit. De moment, no sembla que hi hagi d'haver moviments respecte a una possible dimissió. Almenys fins que no s'aclareixi la investidura del nou president del govern espanyol. Però és evident que Junqueras té, per primer cop, una patata molt calenta damunt la taula.

I és que, en pocs mesos, Esquerra s'ha quedat en minoria al Parlament, governant amb 33 dels 135 diputats que té la cambra. També ha patit dues dures garrotades en poc menys d'un mes. I ara, ja no només li han donat l'esquena els electors: també el qüestionen fins i tot els seus.

➡️ Política

Més notícies: