Pedro Sánchez ja acusa les seves ganes de pactar amb Puigdemont
La vella guàrdia del PSOE pressiona per a un pacte amb el PP
Després de les eleccions del 23-J, Pedro Sánchez va mostrar des del minut zero la seva intenció de reeditar el Govern Frankenstein. Però aquest cop no ho tindrà tan fàcil. Encara que Puigdemont acabi donant el seu braç a tòrcer, el preu que haurà de pagar el PSOE per quedar-se a la Moncloa pot acabar passant-li factura.
Pedro Sánchez ja comença a notar la pressió de voler governar amb el suport de Junts per Catalunya. Persones influents de la vella guàrdia del PSOE li demanen que torni a la centralitat i arribi a un gran acord amb el PP.
Tornar al bipartidisme
Encapçalats per qui fos secretari general del Partit Socialista d'Euskadi, Nicolás Redondo, un grup d'exdirigents socialistes han expressat la demanda a Sánchez. “És impossible qualsevol negociació amb una persona que ha fugit de la justícia espanyola”, afirmen. Segons la seva opinió, el PSOE i el PP han d'arribar a un acord per representar la gran majoria d'espanyols.
Les eleccions han expressat al seu entendre un clar rebuig dels espanyols als extrems de tot signe. Els dos grans partits sumen més del 60% dels sufragis, cosa que "s'ha de traduir en una entesa en les qüestions d'Estat". En definitiva, demanen recuperar el bipartidisme i arraconar Vox i els nacionalistes.
Nicolás Redondo ha posat l'accent en què "el Govern no depengui d'un pròfug amb sentència ratificada com Puigdemont". Per contra, ha demanat una entesa amb el PP, “que no ha de ser necessàriament una coalició”. Això donaria al seu entendre “prestigi a Europa ia la comunitat internacional”.
"No hi ha dubte que si el PP i el PSOE es posen d'acord, tant Feijóo com Sánchez serien una referència europea i internacional", ha afirmat l'exdirigent. També ha advertit que “si t'oposes al protagonisme de Vox i tu recorres al suport de Puigdemont, acabes perdent la teva legitimitat”.
Felipe González contra el 'sanchisme'
Aquest corrent d'opinió imperant a la vella guàrdia del PSOE neix de Felipe González. L'expresident del Govern ja va formular durant la campanya la necessitat que Sánchez acceptés la proposta de Feijóo de deixar governar la llista més votada. Senyalava així la necessitat de rectificar l'estratègia del “sanchisme”.
El paper de Felipe González ha estat especialment polèmic, perquè l'expresident no va demanar mai el vot per a Sánchez en campanya. Això, per a molts, suposava demanar-ho implícitament per al PP. És coneguda l'animadversió de Felipe González cap a Pedro Sánchez i els seus socis.
El PSOE confia a Junts per Catalunya
Però Felipe González i Nicolás Redondo representen un sector minoritari del partit, que avui dia és majoritàriament sanchista. Això avala el president en funcions per mantenir la seva posició i la seva estratègia. I de moment, la cúpula socialista no contempla res més que no sigui la investidura amb l'abstenció de Junts.
Al partit socialista confien en la investidura malgrat les pressions que hi ha també a l'altra banda. Junts està mantenint la discreció, però l'independentisme radical i els seus terminals mediàtics han iniciat el pressing perquè Puigdemont resisteixi: o referèndum d'autodeterminació, o bloqueig polític.
Més notícies: