Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats
POLÍTICA

ERC es dessagna mentre aconsegueix el seu màxim poder històric

Els republicans se sumen al govern de la Diputació de Barcelona

ERC s'incorporarà al govern de la Diputació de Barcelona amb PSC, Comuns i els dos independents de Junts. Es tracta d'una decisió molt important, perquè augmenta el poder territorial d'ERC només dos dies després d'haver perdut sis diputats a les generals. Paradoxalment, en ple enfonsament el partit aconsegueix el seu màxim poder territorial.

Però, a més, la decisió recrueix l'enfrontament entre Esquerra i Junts en un moment crucial. Els postconvergents ja han advertit que això complica l'acord per investir Pedro Sánchez. Acusen els republicans i el PSC de fer la pinça a Junts "per destruir-nos".

ERC amplia el poder territorial

Oriol Junqueras ja va anunciar la intenció d'entrar a la Diputació quan es va conformar aquest òrgan de poder provincial. Ha esperat que passessin les eleccions per fer el pas. La seva intenció era entrar a la Diputació com més aviat millor per impedir l'entrada de Junts.

ERC ostentarà dues vicepresidències i quatre àrees a l'ens que presideix l'alcaldessa socialista de Sant Boi, Lluïsa Moret. Junts en queda fora, encara que ostentarà una vicepresidència institutal. ERC, que ja va pactar amb el PSC a les diputacions de Lleida i Tarragona, ara s'uneix al govern de coalició a la de Barcelona.

És important, perquè els ens supramunicipals mouen una gran quantitat de diners. Consoliden el poder territorial de les formacions, alhora que injecten generosos ingressos. ERC ha posat en valor "la pluralitat política" dʻaquest "ajuntament dʻajuntaments", i ha apel·lat a "un municipalisme més avançat i progressista".

Pugna amb Junts

A Esquerra veuen aquest moviment com a necessari en un moment clau del panorama polític català i espanyol. Les eleccions del 23-J han reactivat la pugna entre ERC i Junts per l'hegemonia independentista. Els republicans porten dues eleccions perdent terreny davant dels postconvergents i volen frenar la sagnia.

Muntatge fotogràfic amb Laura Borràs somrient de fons i Oriol Junqueras preocupat en primer pla

L'incert panorama de bloqueig polític a Espanya podria forçar el govern d'ERC en minoria a convocar eleccions anticipades a Catalunya. Els dos partits processistes tornarien a mesurar les forces en un context complicat per a ERC. En plena crisi de confiança, per als republicans és vital mantenir i estendre el poder territorial.

➡️ Política

Més notícies: