Alcaldes i regidors d'ERC alcen la veu contra Oriol Junqueras
Crisi interna a Esquerra
La pau a Esquerra Republicana de Catalunya ja no existeix. Després d'uns anys d'abundància, tot indica que els bons temps a ERC ja han finalitzat. I com passa en aquests casos en la política, internament ja s'estan esmolant els ganivets per a la guerra interna que s'acosta. Els darrers esdeveniments fan intuir un futur complicat per al partit liderat per un Oriol Junqueras cada vegada més qüestionat.
A les municipals del 28 de maig, ERC va perdre 300.000 vots. Diumenge passat, la xifra va sobrepassar els 400.000. Però una cosa és perdre la credibilitat dels teus electors -cosa ja greu per si mateixa-, i una altra és directament que les teves pròpies bases et qüestionin. I això és el que li passa a Esquerra i a la seva direcció política.
El detonant ha estat l'acord amb el PSC per formar part del govern de la Diputació de Barcelona. Un acord que va sortir a la llum 48 hores després de la desastrosa nit electoral que van viure els processistes diumenge passat. Aquesta ha estat l'autocrítica que ha fet ERC per haver perdut 400.000 vots i 6 dels 13 diputats que tenia al Congrés.
I és clar, alcaldes, regidors i militants han fet un pas endavant per criticar la decisió. S'avergonyeixen de l'acord i fins i tot demanen la dimissió de la direcció del partit. És a dir, Oriol Junqueras i Marta Rovira. Una cosa inaudita des que agafessin les regnes de la formació processista.
“Lamentable! Després de criticar durant els darrers 4 anys el que feia Junts a la Diputació de Barcelona. On és la coherència amb els valors que prediquem?”, deia l'alcalde d'ERC a Arenys de Munt, Josep Sánchez.
“No ho penso justificar, no hi estic d'acord. Entenc que toca refer-se i que una forma és obtenint quotes de poder, però a quin preu?”, transmetia Guillem Cusí, exalcalde i actual regidor d'Esquerra a Llançà. De fet, aquest dirigent d'ERC anava un pas més enllà i gosava dir que “ens cal un canvi d'estratègia i de lideratges”.
Però les crítiques a Oriol Junqueras per pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona no acaben aquí. Militants de base com Carles Caballero també deixaven clar que “no en el meu nom ni el de la majoria de militància. Ja n'hi ha prou”. Fra Jeremies, un dels comptes afins a ERC més actius de Twitter, també denunciava que la decisió era “inexplicable i injustificable” i que li produïa “vergonya”.
En els darrers anys, Esquerra s'ha caracteritzat per no mostrar en públic possibles fissures internes. Però com passa sempre als partits que comencen a perdre vots, les tensions dins de la formació comencen a aflorar. I, en aquesta ocasió, ja assenyalen els llocs més alts d'ERC.
Més notícies: