Primer pla de Salvador Illa en un acte de campanya del PSC per a les Eleccions de Catalunya 2024
POLÍTICA

Filtren la possible data de la investidura de Salvador Illa: és imminent

Toni Aira revela que l'acord està pràcticament tancat

Les negociacions entre ERC i el PSC es troben a la recta final, i ja hi podria haver fins i tot una data per a la investidura de Salvador Illa. Esquerra, que els últims dies havia refredat les negociacions, ha posat una marxa més les últimes hores i l'acord podria estar pràcticament tancat .

El periodista Toni Aira, ben connectat amb l'entorn polític independentista, ha avançat a Al Rojo Vivo de La Sexta la possible data d'investidura. "Reserveu els dies 7 i 8 d'agost", ha avançat, "perquè hi podria haver una cita al Parlament de Catalunya, per la investidura".

Això, segons Aira, avortaria un retorn imminent de Puigdemont i també confirmaria la voluntat d'Esquerra i del PSC d'arribar a un acord.

El periodista recorda que durant la campanya ERC va afirmar que no faria president Illa, i “ara necessiten justificar l'acord”. Esquerra ha dit que sotmetrà l'acord a la militància cada dia, encara que la cúpula sembla tenir controlat el procés perquè no hi hagi sorpreses. Així que el més segur és que efectivament el 7 i el 8 d'agost tingui lloc el debat d'investidura, i Illa sigui investit amb els vots d'ERC.

Finançament singular a terminis

Les negociacions s'havien refredat pel desacord amb el finançament singular. ERC no estava disposada a rebaixar les pretensions i el PSC no volia apujar el llistó, així que les converses semblaven arribar a un punt mort.

Però la necessitat d'Esquerra d'evitar unes noves eleccions ha portat a suavitzar les posicions, i els de Marta Rovira acceptaran un sistema a terminis en què es vagi implementant el sistema singular progressivament, això sí amb un calendari i una garantia de compliment dels compromisos.

Marta Rovira amb jaqueta vermella parlant davant de dos micròfons.

Per ERC era molt important arrencar aquest compromís al PSC, i tota la negociació ha pivotat sobre aquesta qüestió. La direcció republicana entén que ara mateix no és possible la independència, i que toca gestionar el mentrestant. Per això creuen que el més important és tenir la clau de la caixa, per millorar el finançament de Catalunya i millorar els serveis públics i les polítiques socials.

Al costat d'aquesta carpeta n'han negociat tres més: la resolució del conflicte català, la llengua catalana com a instrument de cohesió social a la Catalunya dels 8 milions, i les polítiques socials. No s'han revelat detalls sobre la negociació. Caldrà esperar el 7-8 d'agost, si es compleixen les previsions, per conèixer el programa de govern.

Esquerra se la juga

Ara toca el més difícil per a ERC, que és vendre l'acord.

Són conscients que per a bona part de l'independentisme l'acord és una rendició històrica i una submissió a l'autonomisme més vergonyant. No hem de perdre de vista el passat recent del PSC, amb el seu suport al 155, i que el partit d'Illa és el partit que genera més rebuig a l'independentisme.

Però ERC no ho tenia fàcil en aquesta tessitura i havia de triar entre allò dolent -pactar amb el PSC, empassar-se les crítiques i intentar sobreviure tocant poder- i el pitjor -anar a unes eleccions incertes arriscant-se a una nova patacada i donant una segona vida a Puigdemont.

ERC se l'ha jugat fent pragmatisme i ara haurà d'afrontar les contradiccions de gestionar el poder amb el PSC de Salvador Illa. La bona notícia és que aconsegueixen aïllar una mica més Puigdemont, que ara queda en una situació veritablement complicada. A més, recuperen la seva posició de soci preferencial amb el PSOE a Madrid, després del breu eclipsi de Junts.

➡️ Política

Més notícies: