Dues persones amb ulleres i roba formal, una dona amb cabell arrissat i un home amb cabell laci, posen davant d'un fons borrós.
POLÍTICA

PSC i ERC posen una marxa més: com estan les negociacions per la investidura

Tancades les carpetes del conflicte català, el català i les polítiques socials, només queda el finançament singular

El termini establert per ERC per arribar a un acord d'investidura amb el PSC -el 31 de juliol- s'esgota, i han posat una marxa més a les negociacions. Esquerra esgotarà fins a l'últim moment, mentre els socialistes mantenen la calma i es mostren confiats en un acord d'última hora.

Les negociacions se centren en el sistema de finançament i l'equip negociador de Marta Rovira demana als de Salvador Illa un calendari i garanties de compliment.

Els catalans s'han acostumat a les negociacions d'infart, com les viscudes amb els pressupostos fa només uns mesos. En aquella ocasió les negociacions van descarrilar i el govern va caure. Ara republicans necessiten evitar noves eleccions, i el PSC aprofita la seva debilitat per remar a favor d'un acord que faci president Illa.

Els darrers dies ERC havia refredat les negociacions i havia pujat el preu de la investidura de Salvador Illa. Però la transferència de mil milions per a Rodalies i la reunió de Pedro Sánchez amb Pere Aragonès han donat una última empenta.

Els uns i els altres són optimistes i esperen assolir en les properes hores o dies un acord que haurà de ser validat per la militància l'1 d'agost.

ERC intenta posar pressió

En una entrevista a TV3, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, no ha descartat un acord imminent amb el PSC. Això sí, ha advertit que "queden alguna cosa més que serrells" per tancar-se, i ha intentat posar pressió als socialistes: "Aquesta és una de les majories possibles", ha dit, "però si al final d'aquest mes no s'arriba a un acord el PSC haurà de buscar acords a altres llocs”.

Dos homes amb vestits formals asseguts en butaques, amb banderes d'Espanya i Catalunya darrere seu i un quadre a la paret.

La dirigent d'ERC ha valorat positivament el traspàs de Rodalies que s'ha desencallat aquesta setmana. Però ha apel·lat el PSC a abordar la negociació amb més intensitat per evitar problemes d?última hora.

Les converses, segons ha revelat, estan girant al voltant de quatre carpetes entre les quals hi ha la llengua catalana, les polítiques socials i la resolució del conflicte polític.

Tot i que la més important és la del finançament singular per, en paraules de Raquel Sans, “tenir la clau de la caixa”. Els republicans volen un sistema de finançament al marge de la resta de comunitats autònomes. Cosa que ERC vol presentar com el compliment d'una reivindicació històrica, però que amplis sectors de l'independentisme veuen com el retorn a l'autonomisme.

Procés gradual

Segons revela El Periódico , totes les carpetes de la negociació estan tancades excepte la del finançament singular. El sostre de mínims que proposa ERC és massa alt per al PSC, i el llistó que posen els socialistes és massa baix per als republicans.

A punt d'arribar al deadline marcat, ERC s'avé a un procés gradual d'establiment del nou sistema de finançament que compti, això sí, amb un calendari i garanties del compliment dels compromisos.

ERC està retransmetent en públic el minut a minut de les negociacions, mentres que el PSC opta per la discreció i el silenci. Esquerra necessita controlar el relat per vendre el pacte a la seva militància i evitar les acusacions de traïdors per investir el PSC. En canvi, el PSC vol repetir la fórmula de l?èxit de Pedro Sánchez, que va assolir l'acord històric amb Junts blindat per la gelosa discreció.

Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats

En aquests darrers compassos la negociació s'ha vist marcat per l'orda de Junts al PSOE al Congrés dels Diputats.

Els de Puigdemont temen quedar aïllats i també han demanat un finançament singular com a condició per als pressupostos generals del 2025. Ningú vol quedar-se al marge d'un imminent acord d'investidura a Catalunya, que obrirà una nova etapa política.

➡️ Política

Més notícies: