El fil que destapa l'engany d'Artur Mas als indepes després de la polèmica sentència
Mas diu que tot ha estat un 'malentès', però les dates i els avisos del tribunal diuen una altra cosa
Ahir es va saber que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) havia rebutjat la denúncia de l'expresident Mas davant d'aquest tribunal per la consulta del 9-N. A la seva denúncia, Mas al·legava que la sentència del Tribunal Constitucional que el condemnava per la consulta del 2014 li havia limitat certs drets fonamentals
Però, segons ha transcendit, el TDEH li va requerir fins a tres vegades que presentés les seves al·legacions, cosa que la seva defensa no va fer. Davant d'això, el tribunal interpreta que l'expresident s'ha desinteressat de la causa.
La cronologia no quadra amb les explicacions
La decisió ha suposat un cop per a l'expresident i per al discurs processista, que ara està indignat per l'estratègia i l'actitud de Mas. Al marge que també li retreuen que hagi tingut Xavier Melero com a advocat, que no és independentista i se'l vincula amb els orígens de Ciutadans.
Així mateix, també li retreuen que hagi malgastat els cinc milions d'euros de la famosa Caixa de Solidaritat. La número dos de Junts per a les europees, Neus Torbisco, comentava en xarxes que “Aquestes causes no són individuals, són col·lectives. Després no s'entenen els desenganys i els desencants”. L'expresidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, assenyala també en xarxes que "Mas no és capaç d'usar la causa dins d'una lluita col·lectiva per vulneració de drets i per l'autodeterminació, triant Melero per anar al TEDH i finalment desistint".
Per part seva, Artur Mas diu que es tracta d'un “malentès” entre les parts i que tot obeeix a errors procedimentals que han acabat desestimant la denúncia. El seu advocat, Xavier Melero, ha declarat a ElNacional que se sent sorprès per la decisió del TDEH i que no era “preceptiu” respondre a les al·legacions.
Però, ara, un usuari a X que respon al nom de 'Moltes Mercès' ha explicat els altres motius pels quals Mas i Melero no van presentar al·legacions.
Seguint la cronologia dels fets i els diversos requeriments del tribunal, aquest usuari explica que darrere de la inacció d'Artur Mas i del seu advocat hi ha interessos polítics. Concretament, que el pacte entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez es va signar abans que s'acabés el termini del TDEH.
De fet, el tribunal va instar dues vegades més Melero i Artur Mas a enviar les seves al·legacions i al final no van rebre respostes. Fins i tot es té registre que Melero s'havia connectat el 19 de gener al portal virtual del tribunal i que tampoc no hi va haver resposta. "Au, va, que t’emplacen per formular al·legacions 3 cops advertint-te que el tràmit preclou", conclou indignat l'usuari.
Més notícies: