Primer pla d'Artur Mas
POLÍTICA

L'independentisme critica amb duresa Artur Mas després de la derrota judicial a Europa

El TEDH no va admetre la demanda en què l'expresident denunciava que s'havien vulnerat els seus drets

Aquest dijous, Artur Mas va patir una contundent derrota judicial a Europa. I ja no només perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans es negués a admetre a tràmit la seva denúncia contra la justícia espanyola -l'expresident assegurava que s'havien vulnerat els seus drets a la sentència per la seva implicació en el referèndum del 9-N del 2014-. Sinó perquè el TEDH va prendre aquesta decisió perquè l'antic cap de CiU no va contestar als requeriments que li va fer el tribunal.

La notícia sobre el cop de porta del TEDH a la denúncia d'Artur Mas ha generat moltes crítiques entre una part important de l'independentisme. I és que, per a molts indepes, no s'entén que l'expresident no respongués a les sol·licituds d'observacions que li va fer el tribunal.

Una de les veus més destacades que han retret l'estratègia judicial d'Artur Mas va ser Elisenda Paluzie, expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). “La ciutadania via Caixa de Solidaritat va pagar els més de 5 milions[d'euros]de multa pel 9N, però el President Mas no és capaç d'utilitzar la causa dins una lluita col·lectiva per vulneració de drets i per l'autodeterminació, escollint a Melero per anar al TEDH i finalment desistint”, escrivia indignada al compte de X.

Artur Mas també va rebre les crítiques de Neus Torbisco, número 2 de Junts a les llistes per a les eleccions europees del proper 9 de juny. “Aquestes causes no són individuals, són col·lectives. Després no s'entenen els desenganys i els desencants”, publicava la candidata juntaire.

“Ja veureu com en el cas del Tribunal de Cuentas Artur Mas no presentarà res fora de termini. Allí es juguen els seus calers. Només els preocupa la seva situació personal i la pasta, no les causes del país”, denunciava Josep Rosell, advocat que ha treballat en diversos casos d'independentistes que han rebut denúncies durant el 'procés'.

A més de la seva estratègia judicial i de no presentar els requeriments que li va fer el tribunal, molts han criticat Artur Mas l'elecció del seu advocat, Xavier Melero. El nom de Melero va ser relacionat amb la fundació del partit Ciutadans, un fet que li han retret molts en les últimes hores.

Imatge del polític Artur Mas, vestit amb vestit mirant cap a la dreta

Xavier Melero mai no s'ha considerat independentista, tot i així, en els últims anys ha portat les causes de diversos polítics processistes. Per exemple, va ser l'advocat dels exconsellers Joaquim Forn i Meritxell Borràs al judici pel referèndum del 2017. Entre les crítiques també hi havia les de gent que al seu dia va posar diners a l'anomenada Caixa de Solidaritat. “Sort que vaig contribuir amb 5 euros com a molt” o “hauria de tornar els diners de la Caixa de Solidaritat”, són només alguns dels molts missatges que ahir corrien per les xarxes socials

Artur Mas es justifica

L'expresident va considerar el que havia passat era un “malentès”. Per la seva banda, Melero afirmava que va considerar que no s'havien de respondre les al·legacions perquè no hi havia novetats en el cas i que totes les seves demandes ja estaven recollides a la denúncia. Unes paraules que no van servir per calmar els ànims de molts independentistes indignats amb el paper d'Artur Mas davant del TEDH.

➡️ Política

Més notícies: