De la felicitació de Vox a la 'preocupació' d'ERC: reaccions al triomf de Trump
Xavier García Albiol dona la clau de la victòria de Trump: 'ofereix lideratge, seguretat i certesa als seus votants'
Donald Trump ha arrasat Kamala Harris a les eleccions nord-americanes i serà una altra vegada president. Això ha provocat una cascada de reaccions polítiques i periodístiques, que reflecteixen que la victòria de Trump no és només una victòria electoral. Per contra, el seu èxit reflecteix com les esquerdes del sistema imperant són cada vegada més grans.
Això explica que les reaccions a la victòria estiguin tan sobredimensionades, sobretot per part dels crítics. Però la veritat és que els nord-americans senzillament han votat, com van fer també fa vuit i quatre anys. I el marge de diferència amb Harris ha estat prou alt com per prestar-se a qualsevol reduccionisme.
Sigui com sigui, repassem ara algunes de les principals reaccions polítiques, que oscil·len entre l'alegria, l'apocalipsi i el to institucional. El sector 'woke' es mostra molt afligit, mentre que el sector identitari surt molt reforçat d'aquesta victòria.
Vox parla 'd'esperança', PP i PSOE feliciten amb discreció
El primer a felicitar Trump ha estat el líder de Vox, Santiago Abascal, que té una relació fluida i molt positiva amb el president electe. En el seu missatge, Abascal ha fet referència a una qüestió que no és ni de bon tros anecdòtica: la importància del vot llatí.
“Avui també hem de celebrar la importància del vot hispà en aquesta victòria del món lliure”, diu Abascal. Per la seva banda, Ignacio Garriga també parla que “la llibertat, el patriotisme, la prosperitat i la sobirania de les nacions s'obre camí”:
Per la seva banda, Alberto Núñez Feijóo es limita al to institucional i parla de “treballar per a una millor relació bilateral, amb la UE i l'OTAN”. També institucional s'ha mostrat el president del Gobierno, Pedro Sánchez, que parla de “relacions bilaterals estratègiques i en una associació transatlàntica sòlida”.
Aquests últims són, en fi, els missatges estàndard que es veuen entre els líders polítics europeus, ja estiguin al càrrec o a l'oposició. En aquest mateix sentit s'han expressat Macron o Scholz, que veuen amb preocupació la victòria de Trump. La raó és que el president electe no és partidari de finançar la defensa a Europa a través de l'OTAN.
Reaccions a Catalunya: Albiol torna a parlar amb claredat
Des de Catalunya, les reaccions són o tímides, o nul·les o preocupades. Des del Govern, encara no hi ha reaccions i Salvador Illa tampoc no s'ha pronunciat. I des de la (en teoria) oposició, també destaca el silenci de Junts. Com a molt, Puigdemont es posa el vestit de polític europeu i parla que “la preocupació per les conseqüències de la victòria de Trump és molt gran”:
Des d'ERC sí que es mostren molt inquiets. “Reiterem el nostre compromís amb la justícia social, la lluita contra el canvi climàtic i la no-discriminació”, diuen. Com és habitual, això ha despertat l'humor dels usuaris, que ironitzen sobre la preocupació de Trump davant aquest missatge d'ERC:
On sí que hi ha hagut més claredat és al PPC. Xavier García Albiol, habitual de la sinceritat, assenyala que Trump és un candidat que “ofereix lideratge, seguretat i certesa als votants. És com és i diu el que pensa, agradi o no qui té davant”. El líder del partit, Alejandro Fernández, explica que la mediocritat dels candidats progressistes explica victòries com la de Trump:
El que és segur és que la victòria de Trump és un altre avís al conegut com a 'establishment'. De moment, i tenint en compte les reaccions, les diferents elits s'han instal·lat en el retret als votants. Però el pèndol segueix amb el seu canvi de direcció.
Més notícies: