Guanya Trump: 'Serà una època daurada'
El republicà s'ha imposat als estats clau i encara el seu segon mandat a la Casa Blanca
Donald Trump s'ha imposat als estats claus i acaricia ja la victòria davant d'una Kamala Harris que no sortirà a valorar els resultats. El candidat republicà, que encara ja el seu segon mandat a la Casa Blanca, ha sortit a celebrar-ho amb els seus militants i simpatitzants. "És el moviment polític més gran de tots els temps", ha proclamat el guanyador de les eleccions, i ha promès "una època daurada" per als Estats Units.
Els republicans s'han imposat al Senat i han aconseguit els estats clau per acostar Trump al seu segon mandat a la Casa Blanca. Tot i que es presentaven com unes eleccions renyides, finalment el republicà sense gaires dificultats.
Trump ha guanyat a Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord, a més de 23 territoris més, davant d'una Kamala Harris que ha obtingut 17 enclavaments entre els quals Nova York, Califòrnia i Illinois. Trump ja compta amb 267 dels 270 vots electorals que necessita per arribar a la Casa Blanca. El recompte segueix, encara que és qüestió d'hores des que es proclami definitivament la victòria de Donald Trump.
"Corarem el nostre país", ha dit Donald Trump, i ha agraït als nord-americans la seva reelecció com a president dels EUA: "A cada ciutadà li dic que lluitaré per tu, el teu futur i la teva família. Cada dia. No descansaré fins a tenir una america prospera i segura. Serà l'era daurada d'Amèrica.
Pennsilvània i el vot llatí, claus
Pennsilvània era un estat clau per al desempat entre Trump i Harris, que arribaven a les eleccions amb els comptes molt igualats. La victòria dels republicans sobre els demòcrates en aquest estat ha provocat l'eufòria, i la cadena Fox ha estat la primera a proclamar el triomf de Donald Trump. El vot llatí ha estat clau per aixecar l'anomenat mur blau als estats clau que donen a Trump la clau de la Casa Blanca.
Trump s'imposa a unes eleccions molt polaritzades i amb dos models molt diferenciats. Els ressons de la seva victòria s'estan començant a sentir també a Catalunya, on els mitjans públics i subvencionats feia setmanes que feien campanya descaradament per Kamala Harris. A Espanya, Santiago Abascal ha estat el primer a felicitar Donald Trump per la seva victòria.
Crida a la unitat
Els demòcrates partien amb avantatge després de presentar Joe Biden la seva renúncia i designar Kamala Harris com a successora. La premsa internacional va exalçar les virtuts d'una Kamala Harris a la qual no obstant se li van començar a veure ben aviat les mancances. Amb una campanya efectista i missatges molt clars, Donald Trump va capgirar les enquestes a la recta final i finalment s'ha acabat imposant.
Kamala Harris representava les aspiracions de l'esquerra i el globalisme internacional, però carregava amb el pobre llegat de Joe Biden a l'esquena. Una economia afeblida, el caos migratori, la manca de seguretat i el fracàs en política exterior, amb el món a punt d'esclatar, eren un llegat difícil de defensar per qui va ser la vicepresident de Biden. En canvi, oferia a Trump l'oportunitat de presentar un projecte alternatiu per tornar a fer gran Amèrica.
"Farem que els Estats Units tornin a ser segur, fort, pròsper, poderós i lliure", ha dit en la seva proclamació de la victòria, "i demano a tots els ciutadans que s'uneixin a mi en aquest esforç noble i just". que "és hora de deixar enrere les divisions dels últims quatre anys" i ha demanat "unir-nos, ho intentarem. Ho intentarem. Hem d'intentar-ho”.
Kamala Harris s'ha amagat i no sortirà a valorar els resultats electorals. Els demòcrates assumeixen una nova derrota com la de Hillary Clinton el 2016 que va donar a Donald Trump el seu primer mandat. Com Clinton, Kamala no ha pogut guanyar malgrat tenir els grans poders i mitjans de comunicació al seu servei.
Més notícies: