Imatge de Donald Trump fent un discurs
POLÍTICA

Després de l'èxit de Trump, comença el funeral a la premsa

Trump ha tocat on li fa més mal al poder mediàtic: la premsa ja no és determinant

Donald Trump torna a ser president dels Estats Units. Donat el seu perfil polític, aquesta victòria és més simptomàtica i reveladora que mai. El principal ensenyament és que l'establishment – una síntesi de premsa, polítics i elits culturals – ja no té força. El cas de la premsa és clamorós.

Tot i mobilitzar tots els recursos possibles contra Trump, les elits periodístiques no han pogut ni fregar el president electe. Això, però, no els serveix per reflexionar sobre la seva influència i la seva nova posició en la realitat social. Més aviat al contrari: ara tot són laments, bregues als votants i cares llargues.

Persones ajudant Donald Trump a baixar d'un escenari amb una bandera nord-americana de fons després de ser disparat a l'orella

Què diuen els mitjans ara?

Si fem un repàs a les portades, observem una evident desil·lusió amb la victòria de Trump. Ara, la democràcia està en perill, el món es dirigeix al caos i el sistema es trenca per tot arreu. Com es podia esperar, una part de la premsa catalana subvencionada no es lliura d'aquesta desil·lusió.

El subdirector de Nació, Ferran Casas, publica una peça titulada Donald Trump, una mala notícia i hi insisteix en “l'onada ultraconservadora” i “l'abandonament dels valors democràtics”. S'entén que l'abandó dels valors democràtics és que Harris no hagi guanyat, sinó l'adversari. Aquest mateix mitjà publica una altra peça en què parla de “terratrèmol global”.

D'altra banda, La Vanguardia es limita a explicar els fets, però els compensa amb una bateria de columnes i anàlisis que posen el crit al cel. John Carlin, per exemple, explica que si Trump ha guanyat és perquè “ha sabut apel·lar als pitjors àngels de la nostra naturalesa: mesquinesa, egoisme i temor”. Per part seva, el cap d'internacional del diari del comte de Godó, Ramon Aymerich, publica: Guanya Trump? Doneu-li la culpa als homes.

En el cas de TV3, el silenci entre algunes de les principals figures és màxim, cosa que contrasta amb l'enorme activitat anti-Trump de les últimes setmanes. Xesco Reverte, antic corresponsal a Washington, encara no s'hi ha pronunciat. Una altra figura força polèmica, Joan Roura, s'ha limitat a compartir la seva ira amb una imatge de Trump i el lema Make America Fake Again:

La Sexta, una vetlla

Però, sens dubte, el mitjà de comunicació més desolat per la victòria de Trump és La Sexta. Al programa especial d'Antonio García Ferreras, alguns dels seus tertulians han arribat a perdre els nervis. “És una amenaça a la democràcia, un racista, un misogin, un supremacista...”:

Altres tertulians han arribat a vincular la DANA de València amb la victòria de Trump. “La ciutadania tenim una eina poderosa: votar, votar bé”, diu el tertulià. “Si guanya el negacionisme[Trump], que quedi clar: serà una burla per a les víctimes de València, de Conca, de Cadis...”:

Amb aquesta victòria, torna a evidenciar-se que Trump ha tocat on li fa més mal al poder mediàtic. El periodisme oficialista ja no té prou poder per dirigir la totalitat de l'opinió pública i, encara menys, per determinar les eleccions. La gran incògnita és si les elits sabran analitzar la situació sense caricatures.

➡️ Política

Més notícies: