Muntatge amb dos primers plans d'Alberto Núñes Feijóo amb cara seriosa i Santiago Abascal somrient

Feijóo necessita molt més Abascal del que encara pensa

Un descens de VOX pot posar en perill la presidència del Gobierno del líder del PP

Si no hi ha un canvi radical i inesperat durant la campanya, Alberto Núñez Feijóo guanyarà les eleccions generals del 23-J. Absolutament totes les enquestes donen al líder del PP com a vencedor dels propers comicis. Fins i tot el CIS de Tezanos s'ha rendit a l'evidència que el Partit Popular serà la força més votada d'aquí a dues setmanes.

Del que hi ha més dubtes és sobre si això servirà als populars per aconseguir la presidència del Gobierno. Per ocupar la Moncloa els pròxims 4 anys, el PP necessita el suport de 176 diputats. Tot i ser els més votats, tots els sondejos els situen al voltant dels 140 escons. Feijóo, doncs, necessitarà entre 30 i 40 suports externs per superar la investidura, i és aquí on VOX juga un paper fonamental.

Feijóo, de fet, fa un temps que demana al PSOE que faciliti la investidura a la força més votada a les eleccions. Una teoria a la qual s'ha sumat fins i tot Felipe González. El líder popular sap que una negociació amb Santiago Abascal serà dura (com va quedar demostrat a Extremadura). I un suport socialista evitaria haver de cedir a les exigències de VOX.

Però el PSOE ja ha dit per activa i per passiva que no estan per la labor de fer president Alberto Núñez Feijóo. També és cert que no seria la primera vegada que Pedro Sánchez decideix "canviar d'opinió" d'un dia per l'altre. Però ara com ara els socialistes no contemplen aquest escenari i això aboca el líder popular a entendre's amb VOX.

Feijóo necessita VOX

Davant aquest escenari, Feijóo necessita un VOX mínimament fort, que amb el seu suport aconsegueixi sumar almenys 176 escons. Perquè si no arriben per tenir majoria absoluta (com ja comencen a assenyalar algunes enquestes), la cosa se li complica al Partit Popular.

El líder del PP Alberto Nuñez Feijoo en un acte del PP
CamaraImatge:

GTRES

I és que, més enllà del partit de Santiago Abascal, el PP té capacitat per arribar a pactes amb altres formacions com, per exemple, el PNB. Però els nacionalistes bascos difícilment donaran suport a Feijóo si hi ha VOX a l'equació. I sense VOX, els pactes amb partits regionals tampoc donarien la suma necessària al Partit Popular.

Així, doncs, en aquesta campanya, el PP té diversos objectius. Un, arribar a acostar-se al màxim als 176 escons per dependre poc o gens de VOX. Cosa que sembla complicada, ateses les tendències de vot que marquen les enquestes. L'altre és que la formació d'Abascal com a mínim mantingui el pes que té actualment al Congrés (52 diputats) i puguin governar tots dos amb una estabilitat completa.