Primer pla de Patrícia Plaja amb la boca lleugerament oberta mentre parla en una roda de premsa del Govern
POLÍTICA

L'exportaveu Patricia Plaja aprofita el seu càrrec per continuar cobrant diner públic

Un mecanisme excepcional de la Generalitat li va permetre accedir a una plaça fixa de funcionària sense fer examen

Un fenomen característic de la política catalana és el dels alts càrrecs que aconsegueixen encadenar un càrrec amb un altre i viure tota la vida de la política gairebé sense haver recalat a l'empresa privada. Els avantatges són evidents. No només cobren molt per sobre dels salaris mitjans de la població –alguns fins als 100.000 euros anuals–, sinó que no estan subjectes a les lleis del mercat laboral com la resta dels mortals.

Com ja vam avançar a E-Notícies, la caiguda del govern Aragonès deixava 25 alts càrrecs i 50 assessors en una situació desesperada . La gran majoria ha perdut els privilegis. Tot i que una petita elit ha aconseguit aferrar-se als ressorts que els permeten continuar vivint de l'erari públic quan ja no exerceixen cap responsabilitat.

És el cas de l'exportaveu del Govern Patricia Plaja, que va aprofitar la posició de privilegi per accedir a una plaça fixa de funcionària sense fer l'examen. Ho explica el diari Ara: Plaja es va aprofitar del mecanisme excepcional posat en marxa per la Generalitat per reduir la temporalitat de les administracions.

Pla mitjà de Patrícia Plaja amb una samarreta sense mànigues negra i obrint els braços a la sala de premsa del Palau de la Generalitat

Un mecanisme de què també s'han servit Alba Alfageme, assessora de polítiques públiques, i Joan Josep Nuet, director general de Relacions Institucionals. I que els permetrà continuar cobrant un sou públic tot i que a les últimes eleccions els catalans els van enviar a casa.

Utilització perversa de les institucions

Plaja, Alfageme i Nuet no han comès cap il·legalitat, només n'han aprofitat el càrrec per treure avantatge dels ressorts que els ofereix el sistema. De fet, hi ha moltes més persones que han accedit a la funció pública mitjançant aquest itinerari excepcional. Una via d'accés que permet obtenir una plaça de funcionari sense haver aprovat unes oposicions –com Plaja i Alfageme, que ja havien estat interines abans– o amb proves reduïdes –com Nuet, que venia del sector privat.

Segons l'Ara, 33 alts càrrecs del govern de Pere Aragonès van intentar accedir a aquesta via encara que finalment només ho van aconseguir nou. Plaja, Alfageme i Nuet van ser els més beneficiats, mentre que la resta van accedir a places de titulacions inferiors.

Si aquests alts càrrecs han pogut accedir a la plaça sense examen o amb temari reduït és simplement pels mèrits que els atorga haver estat a la Generalitat. En el cas de Plaja, va ocupar una plaça als Mossos d'Esquadra des del 2008 fins al 2021, i va començar a preparar les oposicions abans de ser nomenada portaveu. Però va ser durant l'exercici del càrrec al Govern quan va adquirir la condició de funcionària pels mèrits previs.

Patricia Plaja va passar de ser interina a cobrar prop de 90.000 euros com a portaveu del govern de Pere Aragonès. Ara torna a la funció pública amb una plaça fixa que li reportarà 40.875 euros anuals.

➡️ Política

Més notícies: