Silvia Orriols a Cafè d'Idees de RTVE

POLÍTICA

Una ex de Junts: 'Sílvia Orriols té les idees molt clares i un lideratge bo'

Reivindica el discurs d'Orriols i de Ponsatí i dedica missatges molt durs a Junts i Puigdemont

La diputada que va acusar Junts de masclisme i que va ser expulsada del partit, Cristina Casol, ha donat una entrevista a Noelia Carceller per a Crònica Global. Ha enviat diversos dards al seu antic partit i ha dit tenir “claríssim” que Junts ha fet un gir pragmàtic i que apunta a la sociovergència.

Així mateix, no ha demonitzat ni Alhora ni Aliança Catalana. A més de dir allò què és evident: que el perfil ideològic d'AC està inclòs a Junts. “T'asseguro que hi ha un sector dins de Junts, concretament al Maresme, que ideològicament està situat més a l'extrem que la mateixa Orriols”.

Cristina Casol, asseguda al seu escó al Parlament de Catalunya, amb els colzes recolzats a la taula i els seus punys, junts, entre la barbeta i la boca

El procés no dona per més

Qualsevol que hagi seguit la resurrecció política de Junts des de les darreres eleccions generals sabrà que el partit ha viscut una lluita interna. I que una de les seves víctimes ha estat Cristina Casol. Del sector de Laura Borràs, Casol va plantejar acusacions de masclisme molt greus contra el grup parlamentari del partit.

L'Oficina d'Igualtat del Parlament va confirmar les dinàmiques sexistes, però no va poder provar l'assetjament. Davant d'això, la direcció del partit va resoldre expulsar Casol per, entre altres coses, enviar definitivament els inferns al sector Borràs. Cal tenir present que era el sector partidari de la unilateralitat i enfrontat al sector de Turull, més proper al pragmatisme.

Precisament sobre això, Casol ha començat l'entrevista a Crònica Global fent una esmena a la totalitat als líders 'indepes'. “Cap dels actors polítics independentistes que hi ha hagut en tot aquest procés no poden liderar el que ha de ser realment el moviment independentista”. És a dir, que Casol dona el procés per esgotat.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

“Junts ha perdut la transversalitat ideològica”

El més destacat de l'entrevista que li ha fet Noelia Carceller potser és que Casol no ha entrat als llocs comuns sobre Aliança Catalana. Al contrari, Casol ha reivindicat el lideratge tant d'Orriols com de Ponsatí. “A la Sílvia Orriols la vaig conèixer i em va agradar com a dona. Potser no té un discurs políticament correcte, però té les idees molt clares i és un bon lideratge”.

Al marge que ha assenyalat el que és obvi i és que és la ideologia d'AC ja estava dins Junts. En darrera instància, Aliança Catalana és la facció més conservadora de Junts que s'ha separat motivada pel debat de la immigració i la inseguretat. La situació és un calc de Vox pel que fa al PP. “Junts ha perdut la transversalitat ideològica”, assenyala Casol, que té “claríssim” que el projecte de Junts ja no és la independència.

Finalment, confirma que li han ofert anar a llistes. Però no ha volgut revelar si ha estat Alhora o Aliança Catalana. El que és evident és que Casol se la té guardada a Junts i que ara res no li impedeix criticar a fons el seu antic partit.

➡️ Política

Més notícies: