Imatge de fons de Pere Aragonés en primer pla al costat d'una imatge d'un edifici amb el cartell de Se lloga i una emoticona d'unes claus amb un clauer amb una casa dibuixada

POLÍTICA

Nou cop de volant del Govern amb la regulació del lloguer a dies de les eleccions

Des de la reforma de la Llei d'habitatge molts propietaris es començaven a aprofitar dels lloguers temporals

Una novetat en els lloguers pot arribar a Catalunya de manera força inesperada. Pel que sembla, segons ha pogut saber On Economía, la secció d'economia d'El Nacional , el Govern de Pere Aragonés està a punt de publicar un decret llei per restringir els lloguers temporals.

Cal tenir en compte que, amb la darrera reforma de la Llei d'habitatge, molts lloguers han quedat sota un nou índex de regulació de preus. Un índex que havia de servir per evitar preus abusius i grans encariments dels habitatges en les conegudes com a zones tensionades.

Aquests límits de preus, però, només afecten aquells lloguers per a residència habitual. Per tant, els lloguers de temporada s'havien quedat fora de la norma, en una mena de limbe que molts propietaris estaven aprofitant a favor seu. Ho feien per marcar preus més alts malgrat llogar a zones tensionades.

Decret llei per restringir lloguers: pot arribar abans de les eleccions

Per evitar aquestes situacions, el Govern, segons publica On Economía, publicarà un decret llei per limitar aquest tipus de lloguer temporal. Segons aquest mitjà, la intenció seria publicar aquesta nova normativa abans de les eleccions catalanes del 12 de maig.

D'aquesta manera, es faria un gir nou a un dels temes del moment, l'habitatge a Catalunya. I tot abans que arribi la data més assenyalada per als catalans ara mateix, el 12 de maig, dia de les eleccions al Parlament.

El mateix Pere Aragonés ha confirmat aquest dijous que “els lloguers de temporada els regularem molt, molt aviat”. Ho ha fet en un col·loqui a què ha assistit a Barcelona.

La intenció d'aquest decret seria restringir els tipus de lloguers que es consideren temporals. Així, es reduiria el nombre de lloguers que queden fora del nou índex que regula els preus del lloguer.

Un home es lamenta, amb el fons de taula amb una casa de paper, monedes i un gràfic a l'alça

L'objectiu, segons explica el mitjà, és reduir al màxim tot allò que ara mateix es considera lloguer de temporada. Cal tenir en compte que a Espanya, de la mateixa manera que a Catalunya, hi ha diversos tipus de lloguer. El de l'habitatge habitual (no temporals), els de temporada i els turístics.

El d'habitatge habitual és aquell que se signa per a més d'un any, de fet, hi ha un mínim d'anys a signar establerts per a aquests contractes, de cinc anys. Però què es considera lloguer de temporada?

Quin és el lloguer temporal?

Doncs bé, el lloguer de temporada és aquell en què se signa un contracte normalment de mesos. Sol estar per sobre del mes, però per sota de l'any. Són aquells lloguers, per exemple, per a estudiants durant el curs escolar, per a temporades de vacances llargues o per a qualsevol altra situació que requereixi una estada curta però residencial en un habitatge.

Cal diferenciar-ho del lloguer de vacances o turístic. Aquest es caracteritza per estades més curtes i per llogar l'habitatge per gaudir de vacances, i no com a residència temporal.

Limitar els lloguers de temporada per evitar fraus

El que pretén fer aquest nou decret del Govern, segons sembla, és reduir els casos en què un lloguer pot ser considerat temporal. La intenció és limitar-los fins al punt que els contractes per a un curs escolar, per desplaçament de feina per a uns mesos o similars, ja no siguin considerats lloguers temporals.

Aquests passarien a ser també lloguer de l'habitatge habitual. Podrien estar regits per la Llei d'habitatge i limitats pel nou índex de límit dels preus del lloguer.

Per això, s'espera que s'elimini la norma del mínim d'anys pels quals s'ha de signar un contracte de lloguer d'habitatge habitual. Actualment està marcat en cinc anys.

Tot això es fa amb un objectiu. Evitar que els propietaris utilitzin els lloguers temporals per marcar els preus dels habitatges fora dels límits de preus del nou índex. És a dir, per evitar fraus es limitarà i, sobretot, es definirà molt bé què es considera lloguer temporal i què no.

I és que cal remarcar que els últims mesos el lloguer de temporada s'ha disparat. Per exemple, a Barcelona l'oferta d'aquest tipus de lloguer ha augmentat un 53%, situant-se en el 30% del total.

➡️ Política

Més notícies: