Preocupació a Catalunya per la inseguretat als carrers
Un de cada tres catalans té por de patir un delicte
"Catalunya és un país segur, però passen coses que no ens agraden". És la frase pronunciada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, al ple especial sobre seguretat, al Parlament de Catalunya, a principis de novembre. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va reconèixer un augment de la percepció d'inseguretat, però ho va atribuir a “l'ús de la por com a arma política” per part d'alguns partits.
L'última enquesta de Seguretat Pública, feta pública aquesta setmana, confirma l'augment de la percepció d'inseguretat a Catalunya. Un de cada tres catalans admet que fa menys coses per por de ser víctima d'un delicte. Una altra dada cridanera és que gairebé la meitat, un 45%, són dones.
L'estudi és significatiu perquè assenyala un augment de la percepció d'inseguretat els darrers anys. En només sis anys el nivell de percepció de seguretat a Catalunya ha baixat del 7,2 al 6,3. Un terç dels catalans tenen por de sortir al carrer, i un altre terç assegura haver estat víctima d'un delicte.
Més sensació d'inseguretat
El nou estudi demoscòpic de la conselleria dʻInterior s`ha elaborat sobre una base de 8.000 ciutadans catalans. Un 32,4% dels enquestats asseguren haver estat víctima d'un delicte, i un 60% diuen haver patit amenaces i intimidacions. També sorprèn com la inseguretat condiciona la vida dels ciutadans.
Un 18,7% assegura que ha deixat de fer coses, per la por de patir algun tipus de delicte. Un 8,5% diu que modifica la seva conducta habitual amb assiduïtat, mentre que un 6,3% deixa de fer coses “bastant sovint”. La percepció de seguretat augmenta en dones, cosa que també és significativa.
El Govern es va posar es perfil a l'últim ple sobre la seguretat a Catalunya. El president i el conseller d'Interior van admetre un problema de seguretat, però alhora van fer pilotes fora. Van acusar alguns partits i certs sectors d'utilitzar la por com a arma política.
Els ciutadans demanen solucions
El conseller Elena va defensar un model de policia “més propera i transparent” com a part de la solució als problemes d'inseguretat. Davant de brots de violència com els de Manresa i Molins de Rey el mes d'octubre passat, el conseller va parlar de “fenomen global”. Sobre les agressions sexuals, va afirmar que "no es resolen disminuint l´edat de responsabilitat penal".
Les solucions del Govern no convencen el gruix de la ciutadania, que demana més mà dura davant d'una situació límit. Augmenta la percepció d'un procés de degradació accelerat de la convivència. Sobretot a grans ciutats, on hi ha barris on la policia ha perdut el control.
L'enquesta evidencia que la inseguretat ja és una de les principals preocupacions de la ciutadania, i sobretot de les dones. L'augment de delictes greus com a agressions físiques i sexuals reflecteix la urgència de solucions contundents. Els governants a Catalunya ja no poden continuar amagant el cap sota l'ala.
Més notícies: