Primer pla d'Ulf Kristersson amb dones magrebis de fons
POLÍTICA

Diversos països europeus acorden accelerar deportacions: adéu al 'Welcome refugees'

Vols per retornar als immigrants amb sol·licituds d'asil denegades

Durant anys, els països nòrdics van ser l'avantguarda europea de les polítiques de braços oberts a la immigració. Un exemple d'integració que es va estendre pel continent i que després es va traduir a la moda “Welcome Refugees”. Ara, els mateixos països encapçalen les polítiques migratòries més dures de la Unió.

Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia han signat un acord per a la deportació massiva de sol·licitants d'asil. L'acord inclou vols per tornar als immigrants les sol·licituds dels quals han estat denegades pels tribunals. El programa conjunt té com a objectiu accelerar l'expulsió dels il·legals.

Els ministres d'Exteriors dels països esmentats s'han reunit per coordinar les polítiques d'expulsió. Ho faran ajudats per l'agenda de protecció de fronteres de la Unió Europea, Frontex. Cada cop més països trenquen el tabú de la immigració i s'obren a explorar solucions dràstiques per a aquest problema.

Agilitzar les deportacions i incloure altres països de la UE

Als països nòrdics s'han instal·lat governs conservadors recolzats pels partits identitaris i antiimmigració. L'auge d'aquestes formacions, fins fa poc irrellevants, respon al'angoixa dels ciutadans per la immigració massiva. Tots aquests països comparteixen l'acumulació de sol·licitants d'asil.

Cinc països s'han reunit durant dos dies per aprovar un pla conjunt d'acció. Aquest planteja una expulsió coordinada dels immigrants, una vegada la justícia els ha denegat l'asil. A més, els mandataris d'aquests països es reuniran periòdicament per avaluar la situació a cada moment.

L'objectiu és ampliar el grup a altres països europeus per coordinar les polítiques d'expulsió. Això canvia el paradigma dels països nòrdics, com ho demostra la nova campanya llançada per Suècia. El país que un dia va ser líder del “Welcome Refugees”, ara agita el lema “A Suècia ja no hi ha cultura de benvinguda”.

Canvi de paradigma

Els cinc països posaran en marxa un pla d'ajudes per als immigrants il·legals que decideixin tornar voluntàriament als països. “El nostre interès és garantir la deportació dels estrangers sense permís de residència i evitar que viatgin a través dels nostres palets”. Així ho ha expressat el ministre danès Kaare Dybvad Bek.

Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà

Aquests països han aconseguit trencar amb els tabús sobre aquesta qüestió. Una cosa indicativa del canvi de paradigma a Europa ha estat el canvi de posició d'Alemanya, país on governa la socialdemocràcia. El canceller Olaf Scholz va assenyalar recentment la necessitat de deportacions massives al continent.

Fins fa poc aquest tipus de polítiques eren immediatament assenyalades com a extrema dreta. Però el fet que governs socialdemòcrates també s'apuntin a la mà dura contra la immigració irregular massiva, fa pensar en un problema transversal. Adéu al “Welcome Refugees” per obrir una nova etapa.

➡️ Política

Més notícies: