Verídic, el compte proper a ERC que guarda silenci després de descobrir-se el pastís
Dels darrers 180 tuits, 66 son contra el PSC i Junts, 22 contra Aliança Catalana, i cap contra Esquerra o el Govern
Diversos tuits desmentint suposades falsedats de Salvador Illa, advertiments sobre informacions tendencioses de Vox i Aliança Catalana, i correccions a declaracions de Junts i dels Comuns. Això és el que podem trobar fent una ullada ràpida al compte de X de Verídic en els últims dies. Curiosament, res d'ERC, el partit del Govern, que acusen d'estar darrere d'aquest Fact-checking.
Encara que no se sap amb exactitud qui finança aquesta suposada agència de verificació, la realitat és que el seu biaix crida poderosament l'atenció. ElDiario.es destapa ara les alarmants estadístiques d'aquest compte, que es dedica a assenyalar suposades falsedats dels partits contraris però mai ERC o el Govern. L'últim mes, la majoria dels seus 178 tuits es dirigeixen contra el PSC i Junts, principals rivals dels republicans a les eleccions d'aquest diumenge.
Junts s'emporta la palma amb 34 tuits, seguit molt de prop pels 32 que desmenteixen Salvador Illa i els 11 que defensen la gestió d'ERC al govern català. En una segona línia hi ha Aliança Catalana, que acapara 22 piulades, i després ja ve la resta de formacions com Vox i els Comuns. El compte també es dedica a crear un clima d'opinió en temes socials com la immigració i els drets LGTBI.
Verídic guarda silenci
Com revela aquest mitjà, no només sorprèn el biaix dels tuits sinó també la seva baixa qualitat. En lloc de dedicar-se a rebatre o matisar dades com solen fer les agències de verificació, Verídic se centra en detalls com la corbata de Salvador Illa o el nivell de català de la número dos de Junts. Per tot això, acusen el compte de “suplantar la funció periodística” per actuar com a “eina de desinformació”.
El més curiós és que el compte, que està inactiu des del 22 d'abril, guarda silenci davant l'allau de crítiques que està rebent després de descobrir-se el pastís. Ara demanen que se sàpiga definitivament qui hi ha darrere d'aquest compte i qui el finança. De moment, des d'ERC neguen qualsevol relació amb Verídic i es posen a la defensiva recordant que ells també són víctima de comptes bots i trols a X.
Verificat, també sota sospita
L'altra agència Verificat és considerada com la principal agència de fast-checking a Catalunya, i es defineix com una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet. Els mou una vocació periodística i no partidista, diuen, i la convicció que “una societat més ben informada és més crítica”. Tot i això, també aquesta agència ha estat acusada d'afinitat amb el partit del govern.
Recentment es va fer conèixer que el Govern d'ERC va premiar l'agència Verificat amb una subvenció de 322.500 euros. Això va provocar les crítiques per la suposada parcialitat d'un compte que en reivindica la independència. A més, diversos responsables de l'associació Verificar tenen relació amb l'entramat clientelar que orbita al voltant d'Esquerra, com ara la Fundació Bofill i altres satèl·lits.
El descrèdit de les agències de verificació
Les agències de verificació van experimentar un apogeu en el moment en què es van començar a multiplicar els canals d'informació fora del control oficial. Presentades com a agències independents al servei de la veritat, són en realitat plataformes finançades per importants poders i subvencionades pels governs. Això posa en dubte la seva independència i sovint són acusades de servir com a corretges de transmissió del poder oficial per contrarestar la informació lliure.
Més notícies: