ERC torna a oposar-se a endurir el codi penal per combatre la multireincidència
Els republicans posen al centre del debat sobre la multireincidència les 'condicions socioeconòmiques'
Un dels canvis legislatius més importants dels darrers mesos va tenir a veure amb la multireincidència. El setembre passat, el Congrés dels Diputats va aprovar tramitar una proposta de Junts per lluitar contra la reincidència delictiva. Poc abans, al juny, el Congrés també va votar a favor de tenir en compte una proposta del PP que anava en la mateixa direcció.
En aquest últim cas ERC va votar en contra, però al setembre es va abstenir tot i que el portaveu republicà, Gabriel Rufián, va dir que eren conscients del "parany" de Junts. En realitat, es van abstenir per fer equilibrisme entre la seva postura ideològica i la preocupació del carrer. Per aquelles dates, per exemple, van començar a sortir multitud d'imatges i vídeos sobre la inseguretat a l'aeroport de Barcelona, que encara dura.
En les dues votacions els republicans van presentar el mateix discurs. Es tracta de la clàssica postura progressista, compartida per Sumar o Bildu, que vincula l'augment de la inseguretat a la degradació de les condicions socioeconòmiques dels delinqüents.
És a dir, que es roba per un combo de marginació social, precarietat, manca d'integració, etc. “La dreta sempre busca més caps de turc que no pas solucions reals. Pretenen alimentar els conflictes, la por i l'enfrontament”, així s'expressava la diputada republicana, Teresa Jordà, al Congrés.
I precisament sobre aquesta matèria es va pronunciar fa poc el director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero. En una compareixença al Parlament, Trapero va desmentir que l'auge de la multireincidència s'expliqués per les condicions socioeconòmiques. “Als reincidents no els hem d'observar com a individus aïllats que fan del furt ocasional una manera de sobreviure. Parlem de bandes que guanyen molts diners, que tenen un nivell de vida molt alt”, va dir Trapero.
Tornen les condicions socioeconòmiques
I dimecres passat, també al Parlament, ERC va tornar a mostrar les seves reticències a lluitar contra la multireincidència a través del codi penal i del que despectivament anomenen “punitivisme”. L'encarregada de defensar la postura d'ERC va ser la diputada Ana Balsera, que va parlar que “la multireincidència no se solucionarà a cops de codi penal”.
Segons va explicar, cal abordar la multireincidència “de manera transversal, no des del punitivisme”. En aquest sentit, no va faltar la referència a les “condicions socioeconòmiques”, com la manca d'habitatge o les “feines precàries”. Així mateix, la diputada Balsera també va fer referència a la necessitat de “més jutjats”, que com és sabut estan manifestament saturats.
La referència a la necessitat de tenir més jutjats a Catalunya és cridanera perquè la proposta aprovada per Junts al Congrés ja incloïa aquesta mesura. En concret, el paquet contemplava doblar el nombre de jutges d'adscripció territorial, passant de 35 a 70. I el mateix president Illa va dir la setmana passada (des de la Moncloa) que a partir del mes que ve es posarà en marxa un “pla de xoc” destinat en exclusiva a descongestionar la justícia catalana.
Però la veritat és que aquestes i altres propostes ja havien estat demandes per amplis sectors de la societat civil des de feia temps. En aquest sentit, han estat ERC i altres grups progressistes els que han optat per quedar-se al marge del consens. Des del Col·legi d'Advocats fins a la jutgessa degana de Barcelona i passant per la majoria de forces polítiques, el consens sobre aquesta matèria ha estat màxim.
Més notícies: