Foto a mig cos d'Anna Erra, de peu, amb la medalla de presidenta del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Anna Erra, la presidenta del Parlament de la meitat dels catalans

L'exalcaldessa de Vic arriba al càrrec marcada per diverses polèmiques

Anna Erra ha estat escollida presidenta del Parlament de Catalunya aquest matí en substitució de Laura Borràs. L'exalcalde de Vic, de Junts, ha estat nomenada amb 64 vots a favor. Erra substitueix Borràs després de la suspensió d'aquesta última, assetjada per un cas de corrupció, el juny de l'any passat.

Després de la sortida de Borràs, l'exconsellera Alba Vergés va assumir la presidència de manera interina amb el càrrec de “vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta”. L'elecció supera la situació d'interinitat i és la primera mostra d'unitat independentista entre Junts i ERC des de la ruptura del Govern.

Imatge d'Anna Erra amb Jordi Turull en un míting de Junts

Erra no ha obtingut la majoria necessària per ser elegida en primera volta i s'ha hagut de repetir la votació, aquest matí a l'hemicicle. Finalment, la juntaire ha estat elegida presidenta del Parlament. Arriba a una institució devaluada pel mandat de Borràs, amb el repte de reconstruir el seu prestigi. No obstant això, Erra també arriba amb algunes polèmiques a l'esquena que posen en dubte la seva capacitat per fer-ho.

La polèmica persegueix Anna Erra

Anna Erra va protagonitzar una polèmica intervenció el 2020 quan va demanar als “catalans autòctons” que parlessin “en català a aquells que no semblen catalans pel seu aspecte físic o pel seu accent”. Les seves declaracions van causar un gran enrenou i va haver d'acabar demanant disculpes.

Però això no és tot, perquè l'aleshores alcalde de Vic també va permetre la instal·lació d'un gran cementiri amb 2.500 creus grogues a la Plaça Major de Vic.

També com a alcaldessa, va prohibir una carpa d'Escuela de Todos (EdT), decisió que va acabar tombant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Una hiperventilada se perfila como nueva presidenta del Parlament

Escuela de Todos és una plataforma d'entitats que treballen perquè el castellà sigui llengua vehicular a tot Espanya. El gener de 2022, l'entitat va demanar autorització a l'Ajuntament de Vic, per vies legals, per ocupar un espai a la via pública per muntar una parada informativa.

El consistori encapçalat per Anna Erra va denegar l'autorització basant-se en l'Ordenança Municipal de Bon Govern, Ciutadania, Bons Costums i Convivència Cívica. No obstant això, una sentència judicial va acabar donant la raó a l'entitat.

Anna Erra representa el sector institucional de Junts liderat per Jordi Turull, partidari de refer ponts amb ERC. Formava part de la candidatura enfrontada a Laura Borràs, tot i que finalment l'expresidenta del Parlament va acceptar la seva substitució a canvi de mantenir la presidència de Junts. La seva elecció obre una nova etapa al Parlament amb la pregunta de quin serà el seu tarannà i si continuarà sent la presidenta de (només) la meitat dels catalans.