Carles Puigdemont i Marta Rovira negociaran amb Pedro Sánchez
POLÍTICA

Pedro Sánchez depèn de dos fugats de la justícia per ser investit

ERC situa Marta Rovira com a negociadora i Puigdemont ja espera enviats del Govern a Waterloo

El processisme s'ha conjurat per demostrar la feblesa de Pedro Sánchez i la predisposició a passar per baixar-se els pantalons a canvi de tornar a ser president. Conscients que ara mateix tenen la paella pel mànec, ERC i Junts tiraran de símbols per iniciar la negociació amb el PSOE. Veurem si són capaços d'arribar a algun acord, però de moment el que queda clar és que els socialistes hauran de passar per Suïssa i Bèlgica.

Ja queden lluny aquelles paraules de Pedro Sánchez el 2019, quan deia que Carles Puigdemont era un fugat i que tard o d'hora seria jutjat per la justícia. Ara, l'expresident resident a Waterloo és un actor polític prioritari per al líder del PSOE. De fet, ja ha autoritzat Jaume Asens, dels Comuns, a iniciar negociacions per a la seva investidura. Que Puigdemont demani de moment un referèndum i l'amnistia i que sigui un fugat de la justícia no és important, de moment.

Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat

Pedro Sánchez està segur que Junts pot renunciar al referèndum, mentre que la seva situació processal té solució, creuen al PSOE. Si es van fer els indults i la dreta no va treure majoria absoluta, hi ha marge. Normalitzar Puigdemont políticament no importa gaire al Gobierno d'esquerres, que ja va fer el mateix amb Otegi i Bildu.

Cal recordar que Pablo Llarena és a l'espera del que dicti el TJUE per reactivar les euroordres de Puigdemont. Si es confirma que perd la immunitat, la justícia espanyola tornarà a reclamar a Bèlgica el lliurament de Puigdemont. Es podria donar la circumstància que això passés mentre Junts es converteix en el nou aliat del PSOE.

De Waterloo a Suïssa, de Puigdemont a Marta Rovira

I, és clar, si Junts posa al focus en els seus fugats, Esquerra no serà menys. Si es tracta de victimisme sí que hi ha unitat processista. Marta Rovira, encara avui secretària general d'ERC malgrat els resultats de diumenge, serà una de les responsables de negociar amb el PSOE a partir de ja. No queda gaire clar el seu paper, ja que a les reunions hi haurà Bailac, Jordà i Rufián, però el seu nom surt a la llista.

Cartell penjat a la façana d'un edifici de la plaça de Vic amb la cara de la política Marta Rovira

Marta Rovira es va escapolir la nit abans de presentar-se al Suprem i es va establir a Suïssa. Ara mateix només té una ordre de detenció per desobediència, de manera que no entraria a la presó. Tot i això, Rovira ha assegurat fa poc que "no es donen les circumstàncies per tornar", ja que és una de les assenyalades com a responsables de 'Tsunami Democràtic'. Sabedora que hi pot haver proves que donin suport a la teoria de la Guàrdia Civil, Marta Rovira prefereix esperar.

Pedro Sánchez ha decidit que tant li fa haver de fer-se fotos amb Rovira i Puigdemont si a canvi manté el Govern. Creia que el càstig electoral després dels indults i la seva relació amb Bildu seria més gran, així que es veu fort. Veurem si és capaç de convèncer Junts per Catalunya i, sobretot, quines són les contrapartides. Perquè el processisme també es creu dur ara i demanarà moltes més coses.

➡️ Política

Més notícies: