Primer pla de Pere Aragonès, president de la Generalitat
POLÍTICA

ERC s'aprofita de la feblesa de Pedro Sánchez per extorsionar el PSC

Els republicans exploten el pacte d'investidura de Sánchez i venen a dir que els pressupostos espanyols estan condicionats als catalans

ERC parla que els pressupostos espanyols i catalans “van en paral·lel”. És a dir, que el PSC tira endavant els pressupostos d'Aragonès o, si no, Sánchez es queda sense els seus. Salvador Illa torna a estar al mig de l'estira-i-arronsa.

Una cosa per l'altra

El PSOE i els seus socis nacionalistes a Catalunya i Euskadi estan lligats de peus i mans entre si. Una concessió a Madrid és una altra a Barcelona i a Vitòria i viceversa. Els més perjudicats d'aquest mercadeig són els barons socialistes: a Galícia i al País Basc les enquestes porten males notícies a Illa.

A Catalunya, això significa per a Junts una rehabilitació de Puigdemont i algun caramel per al votant independentista. Però ERC, en tenir la Generalitat, necessita tirar endavant qüestions reals. Màxim amb el panorama que té: guerra civil dins del partit i fracassos socials com PISA o la vaga de sanitaris.

Per això, calia esperar que els republicans manessin en qualsevol moment el cap de cavall dels pressupostos. L'oficiant, Raquel Sans, portaveu del partit: que els dos pressupostos “van en paral·lel”. Després, li ha donat una mica de cos al previsible assenyalant que “tothom haurà de fer renúncies”.

Catalunya pendent d´un casino

"L'obstacle” que els ve bé als uns i als altres per dibuixar els límits del tauler és el Hard-Rock. ERC insisteix que "no és el seu model", però com que és un caprici ideològic i una exigència del PSC, assumeixen la contradicció. Els Comuns són els que posen més problemes al projecte: l'any passat els semblava bé, però ara no.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

D'aquesta manera, si Illa ha de cedir davant de Sánchez i treure els pressupostos d'Aragonès, la pressió es redirigirà cap als Comuns. Perquè la lògica partitocràtica apunta que Illa hagi de donar suport necessàriament a ERC. Cosa que PP, C's i Vox faran servir per dir que el PSC no talla amb el processisme: al contrari, que li aprova els pressupostos.

➡️ Política

Més notícies: