Muntatge amb els líders d'ERC Oriol Junqueras i Pere Aragonès
POLÍTICA

ERC es prepara per a una guerra interna

Oriol Junqueras es nega a cedir davant Pere Aragonès

Els líders processistes beneficiats per l'amnistia comencen a prendre posicions amb vistes a la carrera electoral a Catalunya. Els dos principals partits, ERC i Junts, tenen entre cella i cella les autonòmiques del 2025. I un dels principals amnistiats serà Oriol Junqueras, que deixarà d'estar inhabilitat i podrà optar a càrrecs públics.

Això alimenta el rum-rum que des de fa dies torna a planejar sobre el lideratge dins d'ERC. Fa temps que la formació republicana està atrapada en una estranya bicefàlia entre Oriol Junqueras, que ostenta el poder orgànic, i Pere Aragonès, que compta amb el lideratge institucional. L'amnistia reviu ara la lluita interna pel poder.

Junqueras era fins ara una figura en declivi que semblava assumir la submissió davant l'ascens indiscutible d'Aragonès. Però l'amnistia ho canvia tot. Aquest dimecres, al programa 3/24 de TV3, el president d'ERC ha llançat pilotes fora sobre la seva possible candidatura a les properes eleccions.

Junqueras no es descarta

“Jo sóc aquí per intentar ajudar el meu país, el President Aragonès i tot el que assumeixi responsabilitats”. Amb aquestes paraules, Oriol Junqueras ha insistit que la seva situació és irrellevant perquè el més important és el país. I ha afegit que no té sentit especular sobre una cosa que encara no ha passat “i no se sap quan passarà”.

Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya

Però el fet que no es descarti rotundament per a la carrera electoral deixa la porta oberta al seu retorn. Ell mateix va assegurar que no era el moment de fer un pas enrere, en la seva polèmica intervenció al programa Salvador de La Sexta. Més llenya al foc per a la guerra interna que s'acosta sobre Esquerra.

El que sembla clar és que Oriol Junqueras té la intenció de seguir actiu a la política i això entorpeix les intencions d'Aragonès. Tot i el pes que té la presidència de la Generalitat, la figura d'Aragonès es veu constantment eclipsada per la del president del partit. Una cosa molt diferent del que passa a Junts, on Carles Puigdemont ostenta el lideratge indiscutible de Junts malgrat no tenir cap càrrec orgànic ni institucional.

Se sent reforçat

Oriol Junqueras, president d'ERC, semblava condemnat a desaparèixer. Ell ha estat el gran assenyalat de la traïció dels republicans a la causa independentista, i dins del seu partit el veien com un llast. Però l'acord PSOE-Junts ha canviat les coses i ara Junqueras se sent reforçat.

Primer pla d'Oriol Junqueras mirant a terra amb cara de circumstàncies

La vella guàrdia, encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, veu en el sí de Junts al PSOE la ratificació de la seva estratègia del diàleg. L'amnistia obriria també la porta a la tornada de Marta Rovira per reeditar el tàndem amb Junqueras. Ara se senten amb més força per plantejar el pols a Aragonès.

A l'entorn del President continuen pensant que Oriol Junqueras és més una nosa que una ajuda, i demanen que deixi pas a Pere Aragonès. Argumenten que al cos a cos amb Puigdemont, el republicà té totes les de perdre. I que en canvi Aragonès es pot rescabalar de la seva impopularitat amb un lideratge sense oposició interna.

➡️ Política

Més notícies: