Dos homes amb vestits formals asseguts en butaques, amb banderes d'Espanya i Catalunya darrere seu i un quadre a la paret.
POLÍTICA

A Pedro Sánchez li fa xantatge fins i tot Esquerra

La visita a Pere Aragonès va ser una exigència dels republicans com a condició per a la investidura d'Illa

Pedro Sánchez va visitar ahir Pere Aragonès al palau de la Generalitat, en una visita oficial marcada per les negociacions d'investidura entre ERC i el PSC. Els presidents van escenificar el traspàs de l´Ingrés Mínim Vital i van tractar altres compromisos del govern espanyol amb el govern català.

Una visita que els republicans han pogut vendre com la demostració que ERC vetlla pel compliment dels acords signats amb els socialistes.

De fet, segons revela El Confidencial, la visita de Pedro Sánchez ha estat una exigència d'ERC per avançar a les negociacions d'investidura. Tant fonts republicanes com del mateix PSOE han confirmat al digital que la visita oficial va ser orquestrada per Esquerra. Volien demostrar que es treballa per arribar a un acord, i els socialistes van acceptar com a gest de bona voluntat i per visibilitzar la bona entesa entre les dues formacions.

Dos homes de vestit es donen la mà a un carrer concorregut, amb persones i vehicles de fons.

La informació d'El Confidencial revela la debilitat del Govern de Pedro Sánchez, que es veu fent xantatge fins i tot per un partit en descomposició com ERC. Reflecteix també el funambulisme del president del Govern amb Esquerra i Junts, recolzant-se en un o altre en funció d'on bufa el vent. Si durant la primera fase de la legislatura va reforçar les relacions amb els de Puigdemont arribant gairebé a marginar els republicans, ara travessa una crisi amb Junts i li interessa tornar a estrènyer vincles amb ERC.

La submissió a ERC fruit de la necessitat

A ningú se li escapa que la investidura de Salvador Illa és fonamental per a la supervivència del projecte de Pedro Sánchez, sobretot després del desafiament de Junts que ha deixat la legislatura al Congrés en via morta.

Per això Pedro Sánchez s'ha fixat com a objectiu prioritari lligar la formació de govern progressista a Catalunya i s'hi està emprant amb totes les forces. Sánchez volia donar una darrera empenta a Salvador Illa i per això va acceptar l'exigència d'ERC de desplaçar-se fins al palau de la Generalitat.

Dos homes asseguts en butaques, amb banderes d'Espanya i Catalunya darrere seu, en una sala amb parets de pedra i un quadre al centre.

Molt han canviat les coses des que Pedro Sánchez mateix va interrompre la taula de diàleg amb el govern de Pere Aragonès, i amb el suport d'ERC assegurat va marcar distàncies amb el Palau de la Generalitat. Ara el president necessita els 20 diputats d'Esquerra al Parlament per fer president Illa, i inicia un nou acostament als republicans. Li serveix a més per contrarestar la pressió de Junts, que implícitament li està fent xantatge vinculant el seu suport al Congrés a la formació de govern a Catalunya.

El PSOE tenia lligat el vot afirmatiu de Junts a la senda de dèficit, pas indispensable per a la tramitació dels pressupostos del 2025, però a darrera ara els de Puigdemont es van fer enrere. Això deixa la legislatura molt compromesa, tenint en compte que el Govern de Pedro Sánchez ja ha hagut de prorrogar els pressupostos aquest any. Els juntaires volen marcar perfil dur davant la submissió d'ERC al PSOE, i de passada pressionar els socialistes en un intent a la desesperada d'investir Puigdemont.

Xantatges i ultimàtums

Però no només Junts fa xantatge al president. Fins i tot un partit fracturat i amb una crisi galopant de credibilitat com ERC s'atreveix a fer venir el president del Govern a Palau ia posar ultimàtums a la formació a canvi de la investidura. Tot i la visita de Sánchez d'ahir, ERC manté la data del 31 de juliol com a deadline per a les negociacions amb un tot o res que passa pel finançament singular de Catalunya.

Al PSOE són conscients que la investidura d'Illa és imprescindible per reflotar la seva presència territorial després de perdre gairebé tot el poder a les autonomies. Però alhora saben que això canviarà de manera definitiva els equilibris de poder entre ERC i Junts a l'asimètrica coalició de govern a Espanya. La prioritat és tancar com més aviat millor l'acord amb ERC, però sense descuidar cap altre objectiu important que és retenir el suport de Junts.

Tot això demostra que el PSOE fa temps que és segrestat pels partits independentistes catalans, els 14 diputats dels quals són imprescindibles perquè Sánchez segueixi a la Moncloa. Qui marca l'agenda ja no és Moncloa sinó el Govern de la Generalitat, i això mostra la debilitat del Govern d'Espanya. El pitjor per al PSOE és la sensació que el Govern de Pedro Sánchez durarà el que vulguin Esquerra i Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: