Dos homes amb vestits formals estan en primer pla, un parlant en un micròfon, mentre que en el fons s'observa una sala plena de persones assegudes en el que sembla un parlament o una assemblea.
POLÍTICA

ERC i Junts tornen a votar a favor d'una moció del PP sobre Rodalies

Mentre els ciutadans assisteixen amb impotència al caos ferroviari, la partitocràcia no surt del joc curt

Segona estirada d'orelles per al ministre Óscar Puente a compte del desastrós funcionament de Rodalies (i altres serveis). El primer va ser el 25 de setembre passat, quan una iniciativa del PP al Senat per reprovar Puente va trobar el suport de Vox, Junts i ERC. La segona estirada d'orelles va passar ahir i amb el mateix patró: una aliança inversemblant de PP, Vox, Podemos i el processisme.

Amb una àmplia majoria, el Congrés dels Diputats va tornar a condemnar la “incompetència” de Puente en la gestió ferroviària. Tot i que cal tenir present que la reprovació d'un ministre no té cap efecte jurídic o polític. Es tracta d'una manera de pressionar un Govern i donar recorregut mediàtic a la mala gestió del ministre del ram en qüestió.

El cas del ministre Puente, això sí, és particular. Perquè a la nombrosa llista de problemes que hi ha en transports se li uneix el perfil polític del ministre. I si el processisme de Junts i ERC s'uneixen a aquesta ofensiva contra Puente és perquè la situació insostenible de Rodalies els obliga a fer-ho, encara que ho facin amb la boca petita.

Primer pla d'Óscar Pont a la cadira del Congrés dels Diputats amb la mà a la barbeta

I tu més

De les intervencions parlamentàries de Junts i ERC van destacar més les crítiques al PP que al ministre. Com és evident, el processisme volia evitar a qualsevol preu que els alineessin amb la dreta espanyola. Això explica que hi hagués més retrets per als populars que per a l'actual responsable de la cartera de Transports.

“Senyors del PP, els hauria de fer una mica de vergonya presentar una iniciativa així”, va dir Isidre Gavin, diputat de Junts, abans de votar la iniciativa del PP. “Gran part de les incidències venen del mal estat de les infraestructures, i la culpa és seva[del PP]”, va afegir Inés Granollers, d'ERC, que també va dir que als populars els hauria de fer “vergonya” la seva actitud durant anys .

La diputada de Junts, Miriam Nogueras, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

Això explica que no hi hagi hagut gaire soroll mediàtic a Catalunya a propòsit d'aquest assumpte, com sí que passa quan Junts vota només amb el PP o ERC amb el PSOE. Els comptes a les xarxes socials de les principals figures de Junts o ERC es destaquen pel seu silenci. De fet, ni els mateixos diputats que van defensar el vot han fet publicitat a les xarxes.

Màxima incompetència política

Més enllà d'aquests capricis del parlamentarisme, el que és rellevant és el que explicàvem ahir a E-Notícies: que Rodalies és un problema de primer ordre per als ciutadans. Mentrestant, polítics de tots colors capitalitzen un problema social que no fa més que empitjorar. Segons es miri, les referències al que passava fa vint-i-cinc, deu o cinc anys són precisament una prova d'aquesta situació d'incompetència crònica.

Foto d'un tren de Rodalies de Catalunya circulant

L'últim a prometre la solució a aquest problema ha estat Salvador Illa, que assegura que el gener del 2025 s'iniciarà el traspàs. De moment no comença bé perquè els treballadors ja caldegen l'ambient per a una vaga. Si no hi ha un acord doble entre el Ministeri i la Generalitat, el comitè d'empresa de Renfe avança que aniran a la vaga.

Si això passa, el ciutadà pot donar per descomptat que, passi el que passi, el servei seguirà funcionant malament i ningú en tindrà la culpa. És més, els partits no trigaran a buscar una manera de responsabilitats alienes. Des de Puigdemont dient que Salvador Illa està més preocupat de saludar el Rei, fins a Alejandro Fernández publicant piulades a xarxes socials.

➡️ Política

Més notícies: