Muntatge sobre fons negre de les cares de Laura Borràs, Sílvia Orriols i Oriol Junqueras
POLÍTICA

ERC i Junts també es barallen a Ripoll

Els postconvergents acusen Esquerra de trencar el pacte

Ripoll segueix a l'epicentre de l'actualitat política catalana, marcada sobretot per l'enfrontament entre Junts i ERC. Els dos partits independentistes han entrat també en disputa al poble on dissabte va ser investida alcaldessa Sílvia Orriols. Els postconvergents acusen Esquerra d'haver trencat l'acord i els republicans responen.

Els dies abans del ple d'investidura, ERC, PSC i CUP van augmentar la pressió sobre Junts perquè se sumés al cordó sanitari contra Aliança Catalana. Manoli Vega, de Junts, va acceptar a canvi de ser investida com a alcaldessa. Però finalment el partit es va abstenir facilitant la batllia del partit antiimmigració.

Junts acusa ERC

Ara Manoli Vega assegura que tenien un acord tancat amb els altres partits contra Aliança Catalana. I que va ser la cap de llista d'ERC, Chantal Pérez, qui va trencar el pacte. Segons ha revelat, divendres a última hora va rebre una “trucada de deu segons” en què Pérez l'informava de la seva decisió.

Primer pla de Sílvia Orriols amb la bandera catalana de fons

Vega assegura que havia renunciat a l'alcaldia i li havia cedit a ERC, amb el vistiplau dels socialistes i dels cupaires. No ha revelat, en canvi, les raons dels republicans per recular a l'últim moment. Junts Ripoll justifica així la seva abstenció a la votació de dissabte.

La candidata de la formació lamenta el soroll mediàtic que s'ha format al voltant del cas. I diu que se sent menyspreada per la resta de les formacions, ja que segons ella van forjar l'acord a la seva esquena. La nova alcaldessa, Sílvia Orriols, l'ha citat aquest dimecres per a una reunió.

ERC respon a Junts

L'abstenció de Junts Ripoll va generar una gran controvèrsia i va ser discutida fins i tot per la direcció del partit. La decisió va més enllà del govern municipal i amenaça de trencar relacions en instàncies superiors. Com el Consell Comarcal del Ripollès, on Esquerra vol trencar el pacte amb Junts i formar majoria amb el PSC i la CUP.

Plànol curt de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat, 4 de maig de 2023

La polémica ha arribat a les més altes instàncies . La consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha acusat Junts de “no estar a l'alçada” per evitar l'alcaldia de Sílvia Orriols. ERC rebat Junts parlant de “plantejaments tebis” i “negociació erràtica”.

El partit que presideix Laura Borràs acusa ERC d'haver trencat el pacte, i Vilagrá assenyala tant la direcció local de Junts com la nacional. "Des del principi, ERC, PSC i CUP van treballar per evitar que l'extrema dreta governés", afirma.

➡️ Política

Més notícies: