Muntatge de Pere Aragonés en primer pla i darrere la vaga de pagesos
POLÍTICA

La revolta dels agricultors esclata a la cara de la Generalitat

El Govern s'espolsa la responsabilitat i el sector primari a Catalunya esclata contra els seus governants


La revolta del camp ha arribat a Catalunya, i aquest dimecres els pagesos preveuen col·lapsar les entrades a Barcelona i dirigir-se fins a la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Forma part del descontentament del sector primari a la resta d'Espanya ia Europa. Esclata així una nova crisi als nassos del Govern, acorralat pels problemes.

Agricultors i ramaders demanen simplificar els tràmits burocràtics, reciprocitat a les importacions, i preus adequats als costos. Aquest dimarts s'han concentrat a diversos punts de la xarxa viària catalana, amb diferents talls que es mantindran aquest dimecres i es traslladaran a la capital. La intenció és entrar per la Diagonal, la Meridiana i la Ronda Litoral fins a la Gran Via, on hi ha la conselleria.

Per la seva banda, el Govern de Pere Aragonès intenta controlar des de dalt les protestes amb picades d'ullet als pagesos i la voluntat de rebre'ls. Però arriba tard, i els regirats culpen el Govern de la seva part de culpa. En qüestió de dies, s'han succeït la crisi educativa, del sector sanitari i del primer sector.

ERC llança pilotes fora i recolza els pagesos

Diana Riba, portaveu d'ERC al Parlament Europeu, ha argumentat que "un dels motius de les protestes són els acords de lliure comerç de la UE amb altres parts del món". Deixa clar que el seu partit “s'ha oposat a aquests acords, que són perjudicials pel clima, el comerç local i els drets humans”. A més, reafirma el seu compromís amb “un comerç just, responsable i sostenible, com demanen avui els nostres pagesos”.

La dirigent d'ERC explica que aquests acords perjudiquen el sector primari “perquè els requisits aplicats als productes importats són més baixos que els requerits a nivell intern”. Segons diu, això “genera una situació de competència deslleial que perjudica els agricultors europeus”. Assenyala que molts es veuen obligats a vendre per sota del preu de cost a causa de l'oligopoli dels grans distribuïdors.

ERC fa el mateix que va fer amb la crisi de les bates blanques, al·legar que les demandes del sector no eren competència de la Generalitat. En aquella ocasió va donar les culpes al Govern, aquesta vegada a la Unió Europea. Però la realitat és que l'administració més propera dels pagesos catalans és la Generalitat, i per això avui es manifesten davant de la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Crítiques dels afectats al Govern

Tot i els intents d'Esquerra de treure's les culpes de sobre, els comentaris al fil de Diana Riba deixen clar que els pagesos no ho veuen així. Li recriminen que ERC votés a Europa a favor de la Llei de la Restauració de la Natura: “Per descomptat que un partit en coalició amb els verds mai no podrà recolzar la pagesia”.

Un altre afectat afirma que “tots els pagesos estàvem en contra d'aquesta llei perquè ens perjudica” i li demana que “no ens enganyis més”. Acusen Diana Riba de “afavorir el lobby ecologista happyflower” contra els interessos del sector primari. Aquests tampoc no s'obliden de la crisi de la sequera, ja que tenen la sensació que al final són els agricultors i els ramaders qui acaben pagant els plats trencats.

 

➡️ Política

Més notícies: