El president de la Generalitat de Catalunya i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, compareix després del recompte de vots durant el seguiment de la jornada electoral d'eleccions autonòmiques de Catalunya, al Pavelló Estació del Nord, el 12 de maig de 2024 , a Barcelona, Catalunya
POLÍTICA

ERC copia el lema electoral més famós del PSC

Amb unes males perspectives electorals al davant, els republicans s'apunten a l'estratègia de la por

Un dels problemes tradicionals de l'esquerra ha estat la mobilització. Amb un electorat tendent al desengany per les altes aspiracions ideològiques, els partits progressistes s'han trobat amb la dificultat de motivar els votants.

Per això, les campanyes de comunicació de l'esquerra han intentat idear missatges cridaners i amb impacte. Com passa ara, aquests missatges han consistit a apel·lar a la por que governi la dreta i, ara, l'extrema dreta.

Potser l'exemple més il·lustre d'aquesta estratègia és el cartell del PSOE a les eleccions del 2008. L'objectiu era impulsar el PSC i Carme Chacón. Els autors del cartell van ser els lampistes del partit José Zaragoza i, en menor mesura, Miquel Iceta. "Si tu no vas, ells tornen", deia el cartell:

Cartell eslògan PSC

El cartell va ser objectivament un èxit. El PSC li va donar 25 diputats al PSOE al Congrés; és el màxim resultat que ha obtingut qualsevol partit a Catalunya a unes eleccions nacionals. I sembla que ERC n'ha pres nota.

16 anys després

A través de la plataforma YouTube, els republicans han compartit un vídeo de campanya per a les eleccions europees. En ell hi surt el diputat Ruben Wagensberg entonant aquesta mateixa estratègia.

“En pocs dies, a les eleccions al Parlament Europeu correm el risc que la dreta i l'extrema dreta guanyin pes”, adverteix Wagensberg. Tot i que el més cridaner és que l'eslògan de campanya és un calc de l'eslògan del PSC el 2008:

El #9J, si tu no hi vas, ells tornen

Plagis al marge, i segons el que explica el mateix diputat Wagensberg al vídeo, és digne de destacar que ERC aposti pel mateix discurs que tan mal resultat el va portar a les últimes eleccions autonòmiques. I és que, amb caràcter general, des d'ERC demanen potenciar la immigració i la seva integració a Europa.

Al revés de la Unió Europea

Així, els republicans es posen en direcció contrària al vent que ara comença a bufar a Europa. La Unió Europea, per exemple, ja ha aprovat els nous criteris per identificar immigrants il·legals i està immersa a copiar el 'model Ruanda' del Regne Unit. Fins i tot el canceller socialdemòcrata alemany, Olaf Scholz, ha demanat “deportacions massives”.

Potser això permeti contextualitzar els mals auguris que les enquesten porten per a la coalició en què concorre ERC, Are Repúbliques. En el millor dels casos, els donen 3 diputats amb una baixada de percentatge de vot respecte a les darreres eleccions. Tenint en compte que BNG i Bildu estan a l'alça, serà important analitzar si el llast de la coalició ha estat ERC

➡️ Política

Més notícies: