Autopista del Mediterrani
POLÍTICA

Es dispara la delinqüència a les autopistes catalanes: dades esgarrifoses

Els Mossos d’Esquadra ho atribueixen a la fi dels peatges i a l'augment de la circulació i els turistes

L'augment de la inseguretat a Catalunya s'expressa en diferents àmbits. En termes generals, segons el Ministeri de l'Interior, la delinqüència total a Catalunya va augmentar un 2,7% sense tenir en compte la ciberdelinqüència. La part positiva és que la delinqüència a Barcelona ha experimentat una petita millora.

Ara també hi ha dades sobre un altre fenomen d'inseguretat que s'ha passat per alt: els delictes a les autopistes catalanes. L'últim any, els delictes a les autopistes van augmentar en un destacat 17%. L'explicació que ofereixen des de Mossos d'Esquadra és que la fi dels peatges ha augmentat la circulació i, per tant, els delictes.

“Hi ha hagut un augment dels delictes relacionats amb l'alliberament dels peatges. Ha augmentat la circulació a les carreteres, hi ha més turistes, més trànsit i més opció per als lladres, cosa que fa que augmenti la delinqüència”. Així s'explicava ahir en una roda de premsa el subinspector de la Unitat Operativa de Mobilitat, Ivan Clotet.

Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme

En les seves explicacions, les autoritats policials han destacat que “la delinqüència a les autopistes està molt especialitzada”. Segons les dades que van oferir, el 70% dels delictes són furts, seguits del 20% de robatori en camions i un 10% variable. En total, si es té en compte tot el 2023 i el primer trimestre del 2024, el total de delictes puja fins a 4.800.

Dos tipus de delinqüents

La majoria d'ells multireincidents, aquests criminals presenten una tipologia diferent en funció de l'època de l'any.

A l'estiu, els delinqüents se solen fer passar per policies o simulen haver patit algun tipus d'avaria. És aleshores quan aprofiten la situació per desvalisar els maleters. Busquen sobretot cotxes de turistes, que acostumen a tenir els maleters plens. Així mateix, un altre procediment consisteix a punxar les rodes d'un cotxe amb la seguretat que el vehicle s'haurà d'aturar en algun moment i serà fàcil d'assaltar.

A l'hivern, en canvi, hi abunda un altre tipus de delicte. Es tracta del robatori de mercaderies dels camions i vehicles de grans dimensions que es troben estacionats en àrees de descans. En aquests casos, els criminals arriben fins i tot a investigar la mercaderia dels camions per seleccionar la més valuosa, que pot anar des de roba de marca fins a càpsules de cafè. Aquests delinqüents van ser els que van protagonitzar les espectaculars persecucions per les autopistes de fa uns mesos.

Davant d'aquesta situació, els Mossos recomanen mesures bàsiques de precaució. No deixar objectes a la vista, deixar el cotxe a llocs que transmetin confiança i estar pendents de les actualitzacions de seguretat que es transmeten a través dels panells informatius.

➡️ Política

Més notícies: