Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Jaume Asens (Sumar) compara Jaume Collboni amb Sílvia Orriols

Li recorden que els Comuns van facilitar juntament amb el PP el govern del PSC a Barcelona

Les enquestes no estan donant un panorama gaire encoratjador per a Sumar, el partit de Yolanda Díaz, de cara a les eleccions europees d'aquest diumenge. La concentració del vot progressista al PSOE, el tirón que té Irene Montero i l'abstenció amenacen amb un nou daltabaix. Els nervis s'han apoderat de la formació, que ha recorregut a Palestina i la por de l'extrema dreta per mobilitzar l'electorat.

El candidat dels Comuns a les eleccions europees del 9 de juny juga un paper molt important en aquest intent de marcar ideologia davant dels seus rivals. En el debat electoral d'ahir a la nit a TV3, va carregar contra Jaume Collboni per “desempadronar persones vulnerables i migrants” i ho va comparar amb Sílvia Orriols. També va acusar l'alcalde de Barcelona de deixar aquestes persones sense serveis públics, després que l'ajuntament anunciés la seva intenció de donar de baixa les persones empadronades a les entitats.

Les ONG empadronaven a les seves seus persones vulnerables per garantir-ne l'accés a serveis bàsics com la sanitat. L'ajuntament de Barcelona va remetre una carta a les entitats informant que no podran empadronar ningú més a les seves seus socials si no els ofereixen un llit per dormir. A l'inici de la campanya, Jaume Asens va criticar el gir a la dreta dels socialistes a l'ajuntament de Barcelona i la UE.

Equipara el PSC a l'extrema dreta

El candidat dels Comuns els va acusar de comprar el marc de la dreta tant a Europa com a Barcelona, intentant perfilar-se així com l'alternativa d'esquerres al PSOE. Asens es compromet a exigir la derogació del pacte de migració i asil a Brussel·les, i va defensar els beneficis de la immigració per a les persones, el camp i les cures. En el debat ahir, també va aprofitar per atiar els socialistes i, de passada, carregar contra l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, per mobilitzar així l'electorat d'esquerres amb la por a l'extrema dreta.

Muntatge de Jaume Asens amb el Parlament Europeu de fons

Els seus atacs a Jaume Collboni han estat molt criticats perquè recorden a Jaume Asens que van ser els Comuns els que van facilitar juntament amb el PP el govern del PSC. A més, el candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, va respondre a Asens que quan els Comuns governaven a Barcelona “deíeu welcome refugees i acabaven dormint als carrers”. La líder dels Comuns, Ada Colau, també ha entrat en campanya demanant el vot contra l'extrema dreta, seguint així la clara estratègia del partit.

La polèmica de l'empadronament

Els atacs a compte de l'empadronament vénen a col·lació de la polèmica viscuda fa uns quants mesos, quan van acusar Sílvia Orriols de posar traves a l'empadronament dels immigrants. La polèmica va sorgir arran d'un article acusador d'El Periódico. L'alcaldessa de Ripoll es va defensar dient que no estaven vulnerant la legalitat, sinó que esgotaven el termini de tres mesos que ofereix la llei per revisar a fons la documentació.

La tesi d'El Periódico és que el govern de Ripoll, guiat per una política racista, posava traves a l'empadronament per impedir l'accés dels immigrants als serveis públics. Després es va descobrir que almenys mig centenar d'ajuntaments, de tots els colors polítics, fan el mateix. Alguns ho fan com a forma de dissuasió davant del col·lapse migratori, altres per revisar la documentació amb rigor i evitar fraus.

➡️ Política

Més notícies: