Una mestra està dreta davant d'una classe de nens, amb una pantalla de projector i una pissarra darrere seu; en primer pla, hi ha un cercle vermell que ressalta una borrosa imatge d'un home amb un nom i un identificador de xarxes socials parcialment visibles.
POLÍTICA

Un dirigent de Junts fa una enquesta sobre el català i acaba quedant en evidència

Els usuaris tenen clara quina és la causa que el català estigui pitjor que mai: 'La prova és que el retrocés és...'

El discurs processista cada cop perd més parcel·les d'influència. Entre altres coses, perquè els resultats de la dècada processista estan a la vista de tothom. Sanitat col·lapsada, augment de la inseguretat, preu de l'habitatge, fracàs educatiu i també reculada del català.

Aquest darrer problema resulta especialment preocupant perquè la llengua catalana està en un procés de retrocés molt accelerat. A més que el seu ús social baixa a marxes forçades, els resultats educatius són desastrosos. Fins al punt que les competències bàsiques en català a l'ESO estan en els pitjors resultats d'una dècada.

Sobre aquest assumpte, el relat processista es va concentrar en la necessitat de la immersió lingüística. És a dir, que era un problema polític i institucional. I així ho ha intentat suggerir el juntaire Jordi Puigneró, que ha fet una enquesta a les xarxes socials preguntant per la causa d'aquesta reculada.

Una alumna atén durant una classe semipresencial de Matemàtiques impartida per la cap d'Estudis, Celeste Molinero alumnes de 4t de l'ESO al Col·legi Àbac, a Madrid (Espanya)

Entre les opcions per respondre hi ha “canviar de llengua”, “substitució demogràfica”, “món digital sense català” i “ineficàcia de la immersió”. De moment, l'enquesta porta gairebé 3.800 vots i una majoria absoluta (60,3%) ha optat per la substitució demogràfica:

Cal destacar que l'exconsellera d'Educació, Anna Simó, va dir el mateix quan va haver de presentar els resultats en competències bàsiques de català. Servint-se d'un eufemisme, l'exconsellera Simó va dir que els mals resultats es devien a canvis a la “realitat sociolingüística”. És a dir, una cosa tan previsible com que Catalunya no tenia la capacitat d'absorbir tota la immigració dels darrers anys.

Sobre això, diverses anàlisis demogràfiques han constatat que Catalunya ha viscut un molt destacat augment de la població gràcies a la immigració. Des de l'any 2000 Catalunya ha guanyat dos milions d'habitants. En la seva completa majoria es tracta de població immigrant, en particular d'origen estranger perquè la immigració intrapeninsular s'ha reduït.

Les reaccions dels usuaris

Aquesta enquesta improvisada de Puigneró ha despertat reaccions molt irades dels usuaris.

La majoria li retreuen l'aroma política del seu missatge quan la causa del declivi del català és evident. “Sense substitució demogràfica les altres tres respostes no serien gens rellevants”. “La prova és que la reculada és directament proporcional a la immigració rebuda”.

Així mateix, insistien que tot això és, en última instància, un resultat del procés. “Falta una altra opció: el procés”, “El procés, la politització de la llengua”.

➡️ Política

Més notícies: