Fotomuntatge de les cares de la consellera d'Educació Anna Simó i el president del Govern Pere Aragonès
POLÍTICA

L'últim 'èxit' processista: alumnes treuen la pitjor nota de català de la darrera dècada

Les competències en llengua catalana estan en caiguda lliure i això complica (més) el relat processista

En línies generals, el català no és en un bon moment. El seu ús retrocedeix de manera global, no és ni de bon tros majoritari a Barcelona i tampoc no ho és entre els joves.

Això representa una doble contradicció per al relat processista: fracàs de l'educació en català i reculada general de l'idioma. I, ara, les darreres dades que ha ofert el Departament d'Educació sobre les proves de competències bàsiques mostren una realitat preocupant.

Les competències en llengua catalana entre els alumnes de l'ESO estan en caiguda lliure. Els resultats són els pitjors des de fa 10 anys. Els alumnes de 4t de l'ESO han obtingut una puntuació mitjana de 70,7 punts, que és la més baixa des del 2013.

La responsable d'Educació, la consellera Anna Simó, ha admès que aquesta caiguda notable és una “prioritat” per al Departament. Es tracta d'una matèria on “clarament s'han de focalitzar” els esforços, ha explicat Simó.

Segons la consellera, això obeeix a una “realitat sociolingüística que supera els centres educatius”. És una realitat dels nostres pobles i ciutats”. És a dir, que la causa rau en els canvis demogràfics que han portat Catalunya a captar un alt nivell d'immigració que l'administració no pot absorbir amb solvència.

Anna Simó durant una roda de premsa parlant

En aquest sentit, cal recordar que en un primer moment fins i tot el Departament d'Educació va atribuir els mals resultats de l'informe PISA a un excés d'alumnes estrangers als exàmens.

Una altra contradicció processista

Més enllà de l'anàlisi estrictament educativa, aquests resultats tenen una derivada política que interpel·la de manera especial el relat processista.

I és que, alhora que es prometen ruptures i conflictes amb l'Estat, Catalunya empitjora en temes tan bàsics com l'educació o el mateix idioma català. Així, els partits processistes es mostren progressivament incapaços de reaccionar a les fortes dinàmiques que obstaculitzen qualsevol projecte d'independència.

Per contra, la reivindicació de la independència queda com això: com una reivindicació destinada a mantenir un relat cada cop més difícil de sostenir. Alhora, notícies com aquesta sobre les competències en llengua catalana posen en dubte el mantra d'acusar “espanyolisme” gairebé qualsevol.

Al processisme, en definitiva, sembla passar-li el mateix que als Comuns de Barcelona: que volen fer veure que mai no han estat al poder.

➡️ Política

Més notícies: