Imatge en primer pla de Silvia Orriols
POLÍTICA

El diari Ara compara Sílvia Orriols amb Hitler

Critiquen l'abstencionisme 'indepe' comparant-lo amb l'ascens d'Adolf Hitler i els dos diputats d'Aliança Catalana

Jordi Llovet és un acadèmic barceloní i antic catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. També és columnista del diari Ara, que d'un temps ençà ha posat en marxa tota la maquinària contra Sílvia Orriols. De moment, no surten dels llocs comuns sobre l'ascens del feixisme, de l'extrema dreta i, ara també, dels nazis.

La carta de Hitler

En una breu peça titulada "Sílvia Orriols", Llovet diu que hi ha similituds entre l'ascens al poder d'Adolf Hitler i els dos diputats d'Aliança Catalana. Per armar aquesta argumentació, Llovet es basa en un llibre titulat Psicologia de masses del feixisme, l'autor del qual és Wilhem Reich, un psicoanalista austríac nascut el 1897.

"Quant a la relació entre la formació de la massa i la seva manipulació en cerca de resultats electorals, Reich va posar l’exemple indiscutible de l'èxit de Hitler a les eleccions del 1932, i després del seu fracàs. Un moviment que va basar l'estratègia en una emotivitat poc discutida racionalment, per força havia d’acabar malament”, explica Llovet.

Tot i que la gran similitud, teoritza l'autor, és a l'abstencionisme. Llovet assenyala que Hitler va aconseguir el poder gràcies al vot de cinc milions d'abstencionistes alemanys, “és a dir, de persones fins llavors suposadament “apolítiques”, van votar a favor de Hitler d’una manera comprensible, però inesperada”.

Constatat això, Llovet diu que està preocupat pel fet que el 12% dels votants de Sílvia Orriols procedeixin “de persones que ni solien votar ni estaven interessades en la política”. Ergo, conclou Llovet, el risc és que Aliança Catalana aconsegueixi mobilitzar tots aquests abstencionistes i apolítics.

Més enllà dels paral·lelismes forçats, el que Llovet critica és l'abstencionisme indepe que tant de mal fa a l'establishment processista d'ERC i Junts. Una cosa amb la qual no estarien d'acord els mateixos impulsors del moviment abstencionista com Bernat Dedéu, que en una de les seves últimes columnes a ElNacional s'enorgullia d'aquest moviment.

➡️ Política

Més notícies: