Fotografia de Silvia Orriols a Ripoll
POLÍTICA

El relat desesperat d'un veí que explica l'auge de certs partits a Catalunya

Molts catalans veuen Aliança Catalana com a única solució a la degradació política i social

Catalunya passa un moment especialment delicat en l'àmbit de la seguretat. Tot i els reiterats intents del Govern de negar l'auge de la delinqüència i atribuir-lo a meres “percepcions” i bulos de l'extrema dreta, les xifres no enganyen. L'any passat va batre rècord d'homicidis i van pujar altres delictes com els robatoris amb violència, les okupacions i les agressions sexuals, en una tendència que segueix a l'alça aquest 2024.

Un home amb vestit i corbata de peu davant d'una escena policial amb un oficial de policia i una cinta de seguretat al fons.

La preocupació de la ciutadania s'expressa en missatges com el de Jaume, un veí de Lleida que ha enviat una carta al diari El Segre. El seu testimoni revela el cansament dels veïns de Lleida a la delinqüència i l'incivisme creixent en aquesta ciutat.

Missatge d'un ciutadà preocupat

Jaume explica que sol llegir cada dia els digitals locals i la premsa en paper, i “del que m'assabento millor que no ho hagués llegit”. Quan prendrà el cafè, “les converses al meu voltant parlen del mateix tema –baralles urbanes, robatoris, ocupacions, incivisme, brutícia”.

Es defineix com “un home de principis” i “com a bon ciutadà solia exercir el dret a vot cada vegada per escollir qui millor defensés tant desgavell”. Però vistes les coses com estan, Jaume renuncia a molts dels seus principis: “De tot això en trec una sola conclusió, espera'm la Sílvia que ja hi vaig!”.

Cada cop més Jaumes

L'exemple de Jaume reflecteix el sentir cada vegada més catalans preocupats amb la seguretat i desencantats amb els països que han governat aquests darrers anys. Els responsabilitzen de la deixadesa i la tolerància amb la delinqüència, que explica l'auge de la inseguretat que pateixen els ciutadans.

Aquesta mateixa setmana, PSC, ERC, Junts, Comuns i la CUP han renovat el 'pacte antifeixista' al Parlament contra Vox i Aliança Catalana.

Tot i això, a les passades eleccions els ciutadans van donar l'esquena a ERC, Comuns i la CUP, mentre que van donar suport a les opcions aïllades al Parlament. Això demostra que els cordons sanitaris tenen l'efecte contrari, i acaben convertint la política institucional en una ficció allunyada de la realitat. L'estigma del racisme i l'extrema dreta tampoc no funciona ja, i ciutadans com Jaume han perdut la por de denunciar la realitat.

Al final és més senzill del que sembla. Els partits que estan denunciant la inseguretat i proposant solucions són els que estan creixent més a Catalunya, com el PP d'Alejandro Fernández, Vox i AC. En canvi, els ciutadans estan castigant els partits que han gestionat darrerament la seguretat.

Lleida, exemple del que passa a Catalunya

Els delictes van augmentar significativament a Lleida, que ha esdevingut un dels llocs més insegurs a Catalunya. Recentment va capgirar les televisions per les imatges d'uns ciutadans que van desarmar i van retenir un lladre al centre de la ciutat ia plena llum del dia. Constantment pugen nous vídeos d'altercats, baralles i agressions en una ciutat especialment saturada d'immigració.

➡️ Política

Més notícies: