Una persona sosté un banderí a la manifestació convocada per l'ANC amb motiu de la Diada, Dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2022, a Barcelona
POLÍTICA

El suport dels catalans a la independència de Catalunya cau a nivells històrics

Mai abans no s'havia registrat una distància tan destacada entre contraris i partidaris de la secessió

El segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) revela que el 53% dels catalans s'oposen a la independència de Catalunya. Aquesta és la proporció més alta de partidaris de romandre a Espanya des que el CEO va començar a preguntar sobre aquest tema el 2015. D'altra banda, el suport al 'sí' a la independència ha caigut al 40%, el percentatge més baix registrat fins a la data. La diferència de 13 punts percentuals entre les dues opcions és la més gran des que es tenen registres.

L'estudi també destaca que el 34% dels enquestats prefereixen que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma. Aquest és un augment significatiu des del 31% registrat fa quatre mesos i la xifra més alta des del 2010. En contrast, el 31% dels enquestats creuen que un estat independent és la millor relació amb Espanya. Aquesta xifra s'ha mantingut estable en els darrers tres baròmetres.

Des del 2019, el 'no' ha superat el 'sí' en tots els baròmetres, però la diferència mai havia superat els 11 punts fins ara. En els quatre anys anteriors, el 'sí' havia estat l'opció majoritària en alguns baròmetres, arribant a un 49% a l'octubre del 2017. Tot i això, no ha superat el 45% en els últims cinc anys.

El sí i no a la independència segons els votants dels diferents partits

L'anàlisi per record de vot mostra que el 91% dels seguidors de Junts donen suport a la independència. Passa el mateix amb el 80% dels votants de la CUP i el 75% dels d'ERC. Pel que fa als votants d'Aliança Catalana, un 56% votarien 'sí' en un referèndum.

Pel que fa als seguidors dels Comuns, el 30% votarien afirmativament, mentre que el 62% s'hi oposarien. Aquesta distància s'amplia encara més en el cas del PSC (16% a favor i 80% en contra), Vox (7% a favor i 90% en contra) i el PP (3% a favor i 96% en contra).

Aquests resultats reflecteixen un canvi significatiu a l'opinió pública catalana respecte a la independència. Hi ha un augment notable en el suport a romandre com a part d'Espanya i una disminució en el suport a la independència.

➡️ Política

Més notícies: