Primer pla d'una persona sent emmanillada amb esposes de metall.
POLÍTICA

Petició 'urgent' de més jutjats per combatre la multireincidència a Catalunya

La manca d'òrgans prolonga fins a un any els judicis ràpids que s'han de fer en un màxim de 15 dies

Els experts identifiquen la multireincidència com el factor principal de l'exponencial auge de la delinqüència a Catalunya. El nou govern de la Generalitat s'ha fixat com a prioritat la lluita contra aquesta xacra que ha creat un espai per a la impunitat dels delinqüents a ciutats com Barcelona. Una tasca urgent que implica la Conselleria dInterior, però també i d'una manera molt determinant al Departament de Justícia que lidera Ramon Espadaler.

Ramon Espadaler en primer pla amb ulleres

Segons publica avui El Periódico, la jutgessa degana de Barcelona, Cristina Ferrando, apressa la creació urgent d'almenys sis jutjats penals a la ciutat comtal per combatre la multireincidència. Tot i que aquest seria només un punt de partida. En el seu darrer informe, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fixava la necessitat de molts més jutjats per absorbir la càrrega de treball dels anomenats judicis ràpids.

La situació és alarmant, ja que la falta de jutjats fa que els judicis ràpids que per llei s'haurien de celebrar en un termini màxim de 15 dies s'estiguin perllongant fins a un any. Per això la jutgessa degana estableix com a prioritat la creació d'aquests sis jutjats. Quatre per a la celebració dels anomenats judicis ràpids, per a penes de fins a cinc anys de presó, i dues d'executòries per fer complir les sentències.

Fan falta almenys vint jutjats més

Els judicis ràpids són aquells en què la fase d'instrucció no implica una tasca complexa i que els jutjats de guàrdia poden assumir. No obstant això, ara mateix no hi ha jutjats suficients per absorbir els casos que s'estan produint atenent l'augment d'aquest tipus de delictes a Catalunya. Especialment a Barcelona, on el 80% dels delictes són comesos per delinqüents multireincidents.

En realitat, segons la darrera memòria del CGPJ, referida a l'any passat, calen vint nous jutjats penals a Barcelona per tractar aquest tipus de casos. Només el 2023, els 25 jutjats existents van haver d'absorbir els 17.321 casos existents, un 8% més que l'any anterior. Els quatre jutjats d'execució existents van haver de fer-se càrrec de 15.073 sentències, deixant-ne moltes altres a l'aire.

Això fa palesa la manca d'òrgans judicials a Catalunya per fer front a l'auge de la delinqüència, especialment amb el problema de la multireincidència. Com que la creació de vint jutjats sembla impossible a curt termini, la jutgessa degana estableix com a prioritat la creació d'almenys sis. La nova cúpula de la Conselleria de Justícia ha establert com a prioritat l'agilitació d'aquests judicis per reduir la inseguretat latent a ciutats com ara Barcelona.

Canvis a Interior i la reforma del Codi Penal

La creació de més jutjats de guàrdia per tractar els judicis ràpids és només una de les mesures necessàries per tallar la multireincidència. Una altra té a veure amb el canvi de paradigma a la Conselleria dInterior. La nova consellera, Núria Parlón, ha introduït una nova manera de treballar que prioritzarà la prevenció dels delictes i la coordinació entre cossos policials i amb làmbit local.

Policia deté una persona

En el cas de la prevenció, s‟ha implementat el pla d‟intercepció d‟armes blanques per reduir l‟auge dels apunyalaments a Catalunya. A més, la consellera ha promès més mà dura amb fenòmens com ara el crim organitzat i les okupacions delinqüencials. A l'àmbit local, Interior vol coordinar-se amb els ajuntaments per millorar l'efectivitat de l'actuació policial en els delictes comesos als municipis.

L'altra pota del banc és al Congrés dels Diputats, amb la reforma del codi penal impulsada per Junts. Una reforma que vol suprimir el mínim de 400 euros perquè un robatori sigui considerat greu -cosa que fins ara jugava a favor dels multireincidents. I que pretén introduir penes d'un a tres anys de presó pel robatori de telèfons mòbils i dispositius electrònics.

➡️ Política

Més notícies: