Primer pla de Jair Domínguez
POLÍTICA

Vox asseu a la banqueta dels acusats l'humorista de TV3 Jair Domínguez

L'acusen d'augmentar 'el clima de violència i hostilitat'. També denuncien la 'Corpo' per no evitar-ho.

Dos anys de presó, una multa de 15.000 euros i una inhabilitació professional de cinc anys de durada. Això demana Vox per al conegut periodista i guionista Jair Domínguez per un presumpte delicte d'incitació a l'odi. Els fets pels quals se l'acusa es remunten a l'any 2021, un dia després de les eleccions que van donar a Vox onze escons.

Davant els micròfons de Catalunya Ràdio, Domínguez va dir que “el poble més poligoner de l'Alt Empordà vota Vox. El resultat de la Catalunya poligonera és neonazi, que s'ho podia imaginar. Al feixisme se'l combat a les urnes: les urnes donen ales al feixisme”.

L'humorista concloïa que “als nazis se'ls combat amb un cop de puny a la boca. No hi ha mitges tintes. No es negocia amb el feixisme. Els nostres avis, morts afusellats, enterrats en cunetes, presos en camps de concentració a Argelers no se'ns dirà que al feixisme se'l combat a les urnes. Tothom pot votar, fins i tot els quals no estan bé del cap, i ens estem jugant el futur dels nostres fills”.

Home amb ulleres i barba davant d'un fons d'estudi de ràdio amb el logotip de CatRàdio.

Reobertura de la causa

En un primer moment, la jutgessa instructora de Barcelona va arxivar la causa contra l'humorista. Va assenyalar que no hi havia delicte perquè aquestes paraules eren sarcàstiques i es donaven en el marc d'un programa humorístic.

Però el juny de l'any passat l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la causa perquè considera que la jutgessa no havia argumentat prou l'arxiu. Per part seva, la Fiscalia ha assenyalat que l'afirmació era contundent, però també ha demanat l'arxiu de la causa.

D'aquesta manera, Vox es queda només com a acusació contra Domínguez. Els Mossos d'Esquadra també van entendre que les paraules de l'humorista no implicaven cap risc. El motiu és que a la franja horària en què es van emetre “no van tenir una repercussió que es pogués entendre com a perjudicial o provocadora”.

La defensa de Vox, en canvi, argumenta que aquestes declaracions sí que augmentaven “el clima de violència i hostilitat que en aquells moments ja estaven patint Vox i els seus militants a Catalunya”. Per justificar-ho, Vox addueix una resolució de la Junta Electoral Central, que recull diversos incidents a municipis on Vox va posar carpes.

També denuncien la CCAA

L'advocat de Vox, Juan Cremades, també ha denunciat la CCMA i demana una multa de gairebé 220.000 euros per delicte d'odi. Des de Vox entenen que la Corpo no va evitar que Domínguez fes aquestes declaracions en un programa que compta amb uns 400.000 oients.

“No va adoptar cap mesura per supervisar, vigilar o controlar que per part de l'acusat no es proferissin les manifestacions odioses contra els votants de Vox al si d'un programa de màxima audiència a Catalunya Ràdio, ni posteriorment va adoptar cap mesura per evitar-ne la propagació i redifusió”, diu l'escrit d'acusació.

➡️ Política

Més notícies: