Pla mig curt de Laia Estrada parlant i aixecant la mà dreta i de fons diversos dirigents de la CUP en segon pla
POLÍTICA

La CUP proposa solucions... per al passat: 'Ara no hi ha res a fer'

Després de la dècada processista, la CUP es proposa recuperar 'l'independentisme popular'

La força política més interessada a ressuscitar el processisme potser és la CUP. Després d'atesorar durant anys una clau que els sobrerepresentava, a la CUP hi veuen amb preocupació el nou context polític. I ressuscitar el processisme és sinònim de ressuscitar el projecte independentista, que per alguna o altra raó es perverteix.

Això opina l'actual líder de la CUP, Laia Estrada. En una entrevista per al Cafè d'Idees, Estrada ha explicat que el problema és que l'independentisme va estar “segrestat” per les institucions. Aquesta és una de les “conclusions” i “compromisos” que han tret del Procés de Garbí:

Cal recuperar “l'independentisme popular”, conclou Estrada. Aquest projecte sembla que arriba en un mal moment. Després d'una dècada processista, el nacionalisme català puntua més baix que mai entre els sentiments dels ciutadans. En qualsevol cas, a la CUP tenen dissenyada l'estratègia per “tornar” l'independentisme al “carrer”.

Foto de persones

Consisteix en una ruptura democràtica i en la confrontació amb l'Estat. Segons explica Estrada, això consisteix a “reivindicar, i quan sigui possible exercir, la màxima sobirania en el pla de la defensa i la garantia dels drets per a la majoria de la població”:

Però el context tampoc no torna a acompanyar: ara perquè governa el PSC. En la legislatura anterior, en canvi, la ruptura sí que era possible “en el sentit de desbordar els límits constitucionals. És a dir, no només utilitzar al màxim la sobirania parlamentària, sinó anar més enllà per garantir els drets de la població”.

Destil·lat processista

Per tot això, Estrada lamenta el projecte alternatiu de resurrecció processista d'ERC i Junts. “Això nosaltres no ho compartim”, ha explicat Estrada. Segons el parer de la CUP, no s'aconseguirà la independència a través d'acumular més parcel·les de poder autonòmic:

Si es tenen en compte els resultats electorals que ha aconseguit la CUP, sembla difícil que aquest discurs triomfi. El motiu és que no és nou. Per contra, transmet aquesta aroma processista de promeses infinites al voltant de la independència.

El que és segur és que aquesta legislatura serà la prova de foc per a la CUP. Després de concloure la reorganització interna, la formació anticapitalista s'enfronta a un escenari complex. A més a més, sembla difícil que es pugui apel·lar a la unitat independentista tenint en compte la situació d'ERC i Junts.

➡️ Política

Més notícies: