Diversos joves juguen amb una pilota a la manifestació dels CDR durant la vaga general a Catalunya en reacció a les penes per l'1-O, a Barcelona (Catalunya, Espanya), el 18 d'octubre del 2019.
POLÍTICA

L'odi a Espanya no tira entre els joves: només 1 de cada 10 se sent 'només català'

Catalunya viu canvis sociopolítics molt profunds: ja no són els nets els que se senten més catalans

El nacionalisme català cotitza molt a la baixa. Basant-se en dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), l'Agència Catalana de Notícies explica que en tan sols una dècada el percentatge de persones que diu que se sent “només català” ha baixat del 29% al 18%. Així mateix, es manifesta un destacat augment dels ciutadans que estan còmodes definint-se com a espanyols i catalans.

En línies generals, aquestes dates coincideixen amb la dècada processista, que aconsegueix així un altre dels seus contradictoris fracassos.

Els nets passen el testimoni als avis

La caiguda del sentiment catalanista destaca especialment entre els més joves (de 18 a 24 anys). Durant la dècada 2014-2024, el nombre de joves que només se sent català ha baixat un 17,9%. D'aquesta manera, si el 2014 tres de cada deu joves se sentia plenament català, ara només n'és un de cada deu.

Un grup de persones es troben reunits en un espai públic, algunes portant banderes i altres fent fotos, mentre un home toca la gaita i diversos voluntaris amb armilles verdes són presents.

De fet, ara mateix els joves són el grup que presenten una filiació menor al catalanisme. Per contra, el 2014 el sentiment nacionalista entre els joves estava una mica per sobre de la mitjana. I paral·lel a això, s'ha disparat en un 20% el nombre de joves que diu que se senten igualment espanyols que catalans.

D'altra banda, s'observa que el sentiment catalanista ara el defensen els més grans. Entre la població més gran de 65 anys, només ha caigut un 5% els que diuen sentir-se només catalans. Si s'hi uneixen les dades de la població jove, es comprova que en deu anys s'ha girat la truita.

El 2014, els més grans eren els que presentaven menys sentiment catalanista, i ara, per contra, són els que presenten més sentiment catalanista, amb un 21% que es considera exclusivament català.

L'ANC sosté una pancarta que diu

Resultats cridaners

Les dades que ha ofert l'ACN porten alguns resultats força curiosos. En aquest sentit, les dades mostren una forta reducció del catalanisme entre els votants catalanoparlants i d'esquerres. Fins al punt que ara mateix és la dreta la que conserva l'esperit nacionalista.

El 2014, gairebé la meitat (47%) dels que consideraven ells mateixos d'extrema esquerra, es consideraven també catalans i només catalans. Deu anys després, només és el 27%. És a dir, una altra baixada de ni més ni menys que vint punts percentuals. Així mateix, el sentiment de pertànyer tant a Espanya com a Catalunya es dispara un 19% entre els que es consideren d'esquerra moderada.

A l'espectre de la dreta i l'extrema dreta, el sentiment catalanista no només no baixa, sinó que puja. En qualsevol cas, tant l'opció del nacionalisme català com la del nacionalisme espanyol es presentin molt minoritàries.

➡️ Política

Més notícies: