Silvia Orriols en un ple de Ripoll parlant sobre la immigració i la seguretat
POLÍTICA

L'oposició de Ripoll impedeix que Orriols pugui sanejar els comptes de l'Ajuntament

La batllessa insisteix que 'l'herència' de l'anterior govern municipal l'obliga a controlar la despesa

El ple municipal d'ahir a Ripoll va estar carregat de tensió. Tota l'oposició va votar contra el pla de sanejament que va proposar Aliança Catalana. Segons la batllessa, cal retallar despeses, una cosa “impopular”, va dir, “però no tenim més opcions”.

Per part seva, l'oposició entén que aquest pla d'ajust pressupostari no solucionarà els problemes del consistori. Així mateix, argumenten que l'alcaldessa no cerca consensos a través del diàleg. El que sí que ha estat un consens cridaner és el de l'oposició, que ha unit Junts, ERC, PSC, la CUP i Som-hi-Ripoll.

L'herència a Ripoll

L'alcaldessa Orriols es va mostrar contundent amb la situació financera de l'ajuntament. “Els números no surten”, va dir, i la infraestructura institucional del consistori està “sobredimensionada”. Això obliga a retallar per mitjà de les despeses, perquè la possibilitat d'apujar impostos està descartada.

Imatge de la façana de l'Ajuntament de RIpoll en obres, amb un parell de cotxes davant, un de la Policia Local

Entre les mesures de sanejament, la batllessa va parlar de no substituir jubilacions, amortitzar llocs de treball i reduir diferents aportacions que fa l'Ajuntament. Entre aquestes, l'aportació al Consorci del Benestar Social del Ripollès, que té superàvit.

Però això no ha convençut els onze regidors de l'oposició. Des d'Aliança Catalana, els acusen de “deixar-los sols” i de manca de “corresponsabilitat” amb el govern municipal. Màxim quan "l'herència" rebuda, va dir Orriols, els ha “hipotecat” amb un deute de 400.000 euros.

La resposta de l'oposició

Des de Junts insisteixen que els números d'aquest pla de sanejament no els "quadren". De fet, diuen que no els sembla “rigorós” i que demanaran les factures i els informes que demostrin el dèficit.

En una línia semblant s'han expressat des d'ERC, que també parlen d'un pla “poc rigorós”. Per part seva, la CUP assenyala que aquestes mesures no són estructurals, cosa sorprenent perquè la intenció del consistori és precisament quadrar els comptes.

És a dir, que l'oposició nega la major i no entra al debat sobre la retallada de despeses. Per contra, posen una ombra de dubte sobre la veracitat dels comptes presentats per AC. Insisteixen que el govern municipal s'ha de concentrar a presentar uns pressupostos que, en qualsevol cas, també van bloquejar.

Sílvia Orriols asseguda amb les mans creuades damunt la taula mentre parla

Posar fi a les subvencions als partits

Finalment, l'alcaldessa també va portar a debat la intenció d'eliminar les subvencions als partits, que suposaria un estalvi de gairebé 19.000 euros anuals. Davant d'això, l'oposició ha sortit amb una petició inesperada. Han demanat introduir una esmena per eliminar les assignacions als regidors durant el que queda del 2024.

Al principi, la seva intenció era presentar i incloure l'esmena a viva veu. Això ha desconcertat l'equip de govern i el secretari, que ha advertit que aquest no és el procediment legal.

En qualsevol cas, i seguint la recomanació del secretari, queda pendent de debat aquesta esmena. Però l'alcaldessa Orriols ja ha dit que no li sembla just retirar l'assignació que reben els regidors per la seva tasca.

➡️ Política

Més notícies: