Primer pla de Tània Verge parlant amb un micròfon a la boca al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

La Conselleria d'Igualtat i Feminismes, condició d'ERC a l'acord amb el PSC

Els republicans volen evitar que Illa faci taula rasa amb la feina de govern del president Aragonès

Com es veia venir, hi ha acord entre ERC i el PSC.

Ahir, els republicans anunciaven un acord de governabilitat per fer president Salvador Illa. Només falta que, divendres, les bases donin el vistiplau (o no) a aquest acord. Tot amb el permís de l'expresident Puigdemont, que encara s'ha de veure si tornarà per ser detingut.

El que ha copat titulars i columnes d'opinió és l'acord – “històric”, diuen els republicans – en matèria fiscal. Davant el suggerent silenci del PSOE, des d'ERC han parlat d'un “concert econòmic solidari”.

Diverses persones estan reunides davant d'un edifici amb el rètol

És a dir, un concert econòmic com qualsevol altre en què Catalunya aportarà una quota més o menys alta que la del País Basc. Aquest èxit negociador ha aixecat suspicàcies entre molts nacionalistes, que no veuen clar com es materialitzarà. Certament, tenen raons perquè la concreció d'aquest assumpte és molt complexa.

Sigui com sigui, l'acord no només inclou el concert econòmic, encara que sigui el més valuós per al relat d'ERC. També inclou diverses altres coses que, en realitat, compleixen més aviat amb l'estètica i el discurs progressistes. El manteniment de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes n'és un bon exemple.

Indefinició general

"Carpetes", així es diuen els quatre punts de l'acord aconseguit. El cas és que una d'aquestes carpetes, la més concisa, és mantenir “les polítiques republicanes que tenen a veure amb el dia a dia dels ciutadans”, va dir Raquel Sans.

En última instància, només és que el PSC no faci taula rasa amb la feina de govern del president Aragonès.

En aquesta carpeta s'hi inclou el compromís amb la continuïtat del Departament d'Igualtat i Feminismes, que es va destacar durant la legislatura passada per diverses polèmiques. Des de les seves felicitacions de Nadal fins a la senyalística inclusiva i passant per un pla per combatre la “pressió estètica”.

Plano medio de Tània Verge en un atril de la Generalitat de Catalunya, cabizbaja y escribiendo

Com la resta de punts de l'acord, el més rellevant és que encara cal veure com i de quina manera es concretarà la continuïtat d'Igualtat i Feminismes.

ERC ja ha dit que no estarà dins del Govern i no n'han donat més detalls. És a dir, que el PSC farà allò que consideri convenient amb Igualtat o, per contra, deixarà que ERC influeixi des de l'oposició per mantenir una mínima estabilitat de govern.

En qualsevol cas, no és un tema prioritari per a un ni per a un altre, encara que ho sembli.

➡️ Política

Més notícies: